søndag 11. januar 2015

Italiensk panzanella/bruschetta

Jeg er ikke så begeistret for det italienske brødet for her er det stort sett bare hvitt brød som selges. Derfor baker jeg mitt eget brød. Italieneren i huset sier derimot ikke neitakk til det hvite brødet så han kjøper ofte inn brød som så ender opp med å ligge til det blir tørt for det blir jo selvsagt ikke spist opp "i tide". 

Heldigvis finnes det også noen knep man kan bruke for å få spist opp også det tørre brødet. En norsk måte å bruke opp tørt brød på er å lage "arme riddere". Her i Italia kan du lage Panzanella, eventuelt Bruschetta. (Og da kan faktisk også jeg hjelpe til med å spise opp det hvite brødet...) Navnet Panzanella kan gi rom for forvirring for noen steder i Italia kaller de en brødsalat for Panzanella, men her i Lazio hvor jeg bor så brukes det om brødskiver som er gnidd inn med tomat, olivenolje og salt.

Her kommer den enkle fremgangsmåten. Du trenger altså tørt brød. Hvis du bruker ferskt brød til dette vil resultatet bli en søkkvåt skive som revner...

Del tomatene i to og gni skivene inn med "kjøttsiden". Da ender tomatene opp som de to halvdelene du ser til venstre i bildet her.... Du må faktisk vurdere selv hvor mye tomat du har bruk for - alt etter som hvor tørt brødet er.  Deretter drypper du noen dråper god olivenolje over skivene og gnir det inn  (bruk pekefingen til dette....) Tilslutt strør du over litt salt.


Så skjærer du opp i småterninger det som er igjen av tomatene, salter forsiktig og legger det på skivene.

For å lage bruschetta bruker du nesten samme fremgangsmåten. Den eneste forskjellen er at du rister brødet først og så deler du et hvitløkfedd i to som du gnir over skivene. Deretter fortsetter du som beskrevet over.

Bruschetta serveres ofte som en antipasto på italienske restauranter og for oss nordmenn kan det kanskje oppfattes som litt eksotisk og kanskje også "fin" italiensk mat. Sannheten er imidlertid at det var fattigmannskost før i tiden. (Så feil kan man altså ta...) Men uansett, det er utrolig godt og en super måte for å slippe å kaste gammelt brød. Jeg vet at jeg har "syndet" mye i så henseende tidligere, men når jeg nå vet hvor enkelt det er å lage god restemat av det så har jeg altså ingen unnskyldning lengre....

BUON APPETITO

4 kommentarer:

Vivian Rivenes sa...

Mmmm! Dette er en klassiker og favoritt hjemme hos oss, spesielt om sommeren. Vi "slenger" gjerne på litt tunfisk og sotto aceti også:)

H. sa...

Så hyggelig å finne innlegg hos deg igjen :)

Takk for oppskrift på panzanella/bruschetta - veldig glad i bruschetta, og ser det er veldig populært rundt omkring her i området, men da får man gjerne ett lite utvalg av bruschettaer....mmm....ble litt sulten jeg nå :)

Godt nytt år !

Mobile App Developers sa...

Blogging is the new poetry. I find it wonderful and amazing in many ways.

Mobile App Developers sa...

I really appreciate your professional approach. These are pieces of very useful information that will be of great use for me in future.

Legg inn en kommentar