lørdag 4. desember 2010

Postkort fra et sted på Amalfikysten

I dag har jeg tenkt å komme med en liten "påminnelse" om lysere tider... Nå når det er mørkt og kaldt kan det være kjekt å drømme om sol og sommer. Og når gradestokken viser 40+ er ett av de beste stedene å befinne seg på Amalfikysten i regionen Campania i sør-Italia. Det som kalles Amalfikysten ligger på sørsiden av Sorrentohalvøyen, altså kyststrekningen mellom Salerno og Positano i Salernogolfen, en strekning på 4-5 mil. Langs denne strekningen finnes en mengde små og litt større landsbyer (med ca. 2500 - 5500 innbyggere), blant annet Positano, Amalfi, Maiori og Minori. For ikke å forglemme Ravello som ligger høyt oppe på klippene over kysten hvor man har en fantastisk utsikt over havet. Hele kyststrekningen er fra 1997 med på Unescos liste over verdensarven. Langs kysten finner du interessant arkitektur, f.eks katedralen i Amalfi som er tydelig påvirket av orientalsk arkitektur og for å beskrive naturen i dette området fins det vel ikke nok superlativer i det norske språk.

Går man innover og oppover i dette stupbratte landskapet finner man at fjellsidene er dekket med terrasser og tørrmurer for å holde landskapet "på plass" og her dyrkes det både sitrusfrukt og andre frukter, oliven, vindruer og grønnsaker av alle slag. Det som det nok dyrkes mest av er sitroner som hovedsaklig brukes for å lage likøren Limoncello. Amalfikysten (og Sorrento) sammen med Capri og Sicilia er nok de stedene som er mest kjent for denne likøren -her dyrkes nemlig de beste sitronene i landet - selv om den stort sett produseres i hele Italia.  Fortsetter man enda lengre innover i landskapet finner man gårder som holder sauer, geiter, kyr og også bøfler (hvorfra man får den absolutt beste mozzarellaosten).

Det er mulig å vandre hele dette landskapet på kryss og tvers ved hjelp av gamle krøtterstier, dvs. det er faktisk tidligere tiders eneste handelsveier som gikk mellom de forskjellige byene. Selv har jeg gått veien fra Minori helt nede ved kysten og opp til Ravello som ligger ca 400 m.o.h.  Og den består av 1247 trappetrinn - i tillegg til vanlig sti. Da går man gjennom olivenlunder og vinmarker der man treffer på bøndene som beskjærer trær eller binder opp vinranker og som hilser deg med et "ciao" eller "buongiorno" når du går forbi og man passerer også små husklynger hvor man lurer på om man har gått feil fordi veien går gjennom det som ser ut som private hager eller gårdstun hvor katter og høns løper mellom beina dine mens du går forbi. Man har en helt fantastisk utsikt mens man går, både over sjøen og åsene som strekker seg oppover og det er absolutt å anbefale å ta seg en tur. Selv om jeg må innrømme at da jeg var omtrent halvveis så angret jeg på at jeg hadde begynt på turen fordi gradestokken viste 42 dirrende varmegrader og det var ikke tegn til så mye som et bittelite vindpust. Nå kunne det jo vært en god idè hvis man befinner seg ved kysten å heller ta bussen opp til Ravello for så å gå ned til Minori der man kan kaste seg direkte i sjøen... Men det får heller bli neste gang! Jeg kom meg iallefall opp til slutt og må si at det var verdt strevet med å gå.

Minori - som var mitt utgangspunkt - ligger ca 4 km fra byen Amalfi. Den har ca 2800 innbyggere og et passelig antall hoteller (finn hotellrom her) slik at det ikke blir overfylt her, selv i august som er italienernes fellesferie. Det er fødestedet til Jamie Olivers såkalte "italienske mentor" Gennaro Cortaldo, som har skrevet flere kokebòker om mat fra Italia, blant annet en bok kalt "Passione" med oppskrifter fra Amalfikysten.  Siden Minori er såpass liten er det et perfekt sted hvis man skal slappe av. Her er spisesteder for enhver smak og stranden er passe liten. Den er forresten delt i to hvor den ene delen er fyllt til randen med solsenger og parasoller - italienerne er vant til trange forhold på stranden og ser heller ikke ut til å bry seg særlig om det bare er 10 cm mellom solsengene. Disse må man forresten betale for slik det er vanlig i hele landet. Den andre delen er herlig fri for alt dette og her er det adskillig bedre plass til oss som nøyer seg med å ligge på medbragt håndkle med en bok i hånden og med bena stikkende ut i sjøen... En sjø som forresten er mye renere her enn mange andre steder i Italia; glitrende blågrønn og akkurat passe temperatur så man får kjølt seg ned. Stedet er perfekt som utgangspunkt for båtturer til de forskjellige byene langs kysten - buss anbefales egentlig ikke da man stort sett sitter med hjertet i halsen mens sjåføren står på gasspedalen og ikke ser ut til å bry seg særlig om at bussen bare har to hjul på bakken i alle hårnålssvingene.


Ravello ligger som sagt høyt over havet og har ca 2500 innbyggere. Opp gjennom tidene har det vært et populært reisemål for kunstnere, forfattere, musikere og artister så som Edvard Grieg, Leonard Bernstein og Greta Garbo og det sies at det var her Richard Wagner fikk inspirasjonen til scenografien i operaen Parsifal. Byen har også siden 1953 huset en musikkfestival til ære for Wagner. Til å begynne med var det kun en operafestival, men har nå utviklet seg til å bli en 2 måneder lang festival med jazz, kammerorkester,danseshow, fotoutstillinger, diskusjonsgrupper og også mulighet til å treffe og snakke med de forskjellige deltakende artistene som i mange tilfeller er verdenskjente. En del av festivalen foregår på området til en av de gamle rikmannsvillaene, Villa Rufolo, og har en uslåelig utsikt over sjøen. Kan ikke forklares, må absolutt sees. 


Minori

Minori

Minori

Havnen i Minori

Minori

Utsikt mot Ravello

Utsikt over Minori

Trappene fra Minori til Ravello

Piazza i Ravello

Fra Villa Rufolo, Ravello

Fra Villa Rufolo, Ravello

Fra villa Rufolo, Ravello

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar