Parmigiàna - Auberginer med Parmesan og tomat- og bechamelsaus stekt i ovn.....
For noen dager siden hadde jeg en samtale med henne som gikk omtrent slik (litt forkortet):
Svigermor: ....men spiser du egentlig om dagene???
Jeg: Ja, selvsagt spiser jeg. (Dumt spørsmål....!)
Svigermor: Men hva spiser du da? Le "cazzate"?? (Dette er vanskelig å oversette, men i denne sammenheng er det et nedsettende ord for mat som ikke lever opp til den italienske standard...Junk-food/"drittmat"/ferdigmat/evt. hvis man spiser feil mat på feil tidspunkt...)
Jeg: Neida, jeg spiser ordentlig mat, jeg liker ikke "le cazzate"...
Svigermor: Men spiser du varm mat?? (Her er over 30 grader, men varm mat må man ha...!!)
... Det er nå jeg begynner å vri meg og føle at dette er et tredjegrads forhør.... (Spesielt siden jeg ikke liker å spise to varme måltid for dagen. Jeg kjenner heller ikke så mange nordmenn som med god appetitt kaster seg over to varme gigant-måltid hver dag året rundt...) Så jeg svarer litt vagt....
Jeg: Eeeehh..... Jeg spiser ...... eeeeh..... Jeg spiser vel som en nordmann gjør.
Og da ser jeg det går et lys opp for svigermor. All mat som ikke er italiensk er iflg henne ikke verdig å kalles mat og er vel egentlig best egnet som dyrefôr. Så jeg spiser vel egentlig "le cazzate" likevel ....
Og så kommer altså de "bevingede ord" fra henne: Mangi alla norvegese?? .......HVA??? Spiser du norsk?! Ma lascia perdere con il cibo norvegese!!! Mo' stai in Italia e hai bisogno di cibo che ti da l'energia!! Hold nå opp med den norske spisemåten!! Nå er du i Italia og har behov for mat som gir deg energi!! Lascia perdere davvero... Du må virkelig gi deg...!!! (Skikkelig oppgitt var hun!)
Så da ramset hun opp en hel mengde ting som er enkle å lage (og som tilogmed jeg burde klare å tilberede) og som jeg kunne spise istedenfor denne "hungersnødmaten" jeg spiser...
Og dagen etter kom hennes sønn - min samboer - hjem med dette .... Og det er fremdeles over 30 grader her.... (Ja ja, så lider han ikke "sultedøden" i dag heller...)
Pasta e fagioli - pasta med bønner
I tillegg hadde svigermor lurt med "gli odori" - "aromaene" som disse gjerne kalles og som er grunnsteinen når man lager mat her...
Siden en nordmann (ihvertfall denne..) ofte er i "utakt" med italienerne når det gjelder tidspunkt å lage mat på og hva man lager så hadde ikke jeg kjøleskapet fullt i det som min svigermor antakelig hadde håpet på.... Men siden hun garantert vil spørre neste gang vi treffes hva jeg brukte "gli odori" til så måtte jeg jo bruke dem. Så i går ble de kuttet opp etter alle kunstens regler og så laget jeg en soffritto. Klikk på linken for å få vite hvordan det gjøres....
Og så (ja, jeg skammer meg dypt og inderlig) brukte jeg altså dette som tilsetning i en pose med frossen-suppe som jeg hadde liggende.....(Og trenger jeg minne dere på utetemperaturen igjen..???)
5 kommentarer:
Her sitter jeg og ler med stakkars deg som har en Italiensk svigermor...
Jeg har en Gresk mor. Jeg vet!
Takk for trøstende ord! Har man kjennskap til både norsk og "sydlandsk" matkultur så forstår man bedre hvordan det er... Bra vi kan le av det!
Hehe...Får bilder av moren til Raymond i "Alle elsker Raymond" i hodet her... :D Glad svigermor forholder seg noenlunde taus når det kommer til mat (fikk et stikk begge to om "hvor tynn han var blitt" og om han spiste...)
Her sies det ikke så mye om "hvor tynn folk er blitt", det bare sendes avgårde lassevis med mat... Man kan jo ikke forvente at en nordmann kan lage mat....
Hahha - herlig innlegg !!
Ja, du at ikke flere italienere "triller avgårde" etter all maten de spiser her nede, undrer jeg meg stadig over !! Lunsj - 3 retter, middag 3 retter !! Da hjelper det lite at de ikke spiser noe særlig til frokost.... Hvis vi sommerstid har spist 1 varm rett til lunsj, orker ikke vi å spise varm middag i tillegg...hehehe.....norske mager har ikke plass ;))
Ciao
Legg inn en kommentar