Inspirert av bloggen Norwegian Food Illustrated (by an Italian)
som trekker fram nordmenns (litt rare) matvaner, så har jeg tenkt å
fortelle om en italiensk matrett som jeg hittil ikke har klart å oppvise
særlig stor begeistring for. Og det jeg snakker om er polenta; denne
grøten som veldig mange italienere elsker. Men som jeg ennå ikke har
fått helt "taket" på.
Vi
nordmenn har jo også våre "grøtvaner". Havregrøt til frokost,
risengrynsgrøt med sukker og kanel om lørdagen og til jul og
semulegrynsgrøt med sukker og kanel til hverdags og som semulepudding
med rød saus til dessert er vel gjerne det vanligste. For ikke å glemme
vår alles stolthet - rømmegrøten!
Og
så kommer en "stakkars" nordmann til Italia og får servert polenta.
Denne tykke, gule maisgrøten som husmoren har brukt minst en time på å
forberede. Og da har hun stått pal over grytene og rørt i grøten stort
sett hele tiden... før hun stolt setter den på bordet til sultne
gjester. Det er bare det at som tilbehør får vi ikke det forventede.
(Ihvertfall ikke det jeg forventer!) Jeg ser ikke hverken
sukker eller kanel på bordet. Men jeg får derimot klasket en diger øse
med tomatsaus m/kjøtt midt oppå grøten!! Og er det noe jeg ikke
forbinder med grøt så må det være tomatsaus! Men den tanken ser ikke ut
til å ha slått italienerne....
De spiser sin polenta med sopp og spekemat...
eller med kjøtt og saus...
Dette bildet samt bildet over er lånt fra Wikipedia
eller den før nevnte tomatsausen - her også med revet parmesan på toppen.....
Bildet er lånt fra Lo spicchio d'aglio
Mens jeg fremdeles sitter og lurer på: "Hvor er sukkeret og kanelen??"
En
liten kuriositet til slutt. En historie jeg har lest et sted handler om
et amerikansk ektepar som var på ferie i Italia og der besøkte de også
en italiensk familie. Amerikanerne snakket ikke italiensk og det var
også veldig begrenset hva italienerne kunne av engelsk så de brukte
tegnspråk samt krydret det hele med det lille de kunne av de respektive
språk. Så ville tilfeldighetene det at den italienske husmoren serverte
polenta til amerikanerne som på sin side lurte veldig på hva det var
laget av. (Husk at det er laget av mais...)
Vet ikke om de stakkars turistene orket å spise noe særlig etter dette....
14 kommentarer:
Så er vi her igjen. Jeg ser bare noen røde små kryss, ingen bilder. Trenger bildene egne navn?
Forresten, havregrøt med tomatsaus må vel se! godt ut. :-)
Jeg har aldri hatt problemer med å se bildene på denne bloggen...
Hadde store problemer med å få lagt ut innlegget så det kan jo være noe "rusk i systemet". Skal forsøke etter beste evne å ordne det...
Herlig story der på slutten :)
Ikke lett med språkbarrierer.....
Polenta, har jeg tilgode å spise, har ikke latt meg frister, fordi jeg også har syntes det er så rart det du får til...her siste var det chingale, sikkert i rødsaus..... ser det mye på menyen da vi passert grensen til Toscana forrige helg....
Ellers, er det fantastisk høstvær for tiden, kan ikke huske at det har vært så varmt og såå lenge fint vær tidligere årene....? Og dette er vel 5 høsten vi er her...:)
Ciao fra Bolsena
Du går ikke glipp av noe stort om du lar være å bestille polenta når du er ute og spiser. Jeg har kun fått det servert hjemme hos folk og da er det litt vanskelig å nekte å spise det.... Det går da ned på ett vis, men det er like "mektig" som rømmegrøt. Så man orker ikke så mye av det.
Høstværet er helt fantastisk for tiden. Vi hadde sånt vær både i 2008 og 2009, men fjoråret var litt kjøligere. Men det er utrolig med omtrent 20 grader nå når det snart er desember. Og jeg er strålende fornøyd med det... :-)
Håper forresten dere kan se bildene i innlegget nå.... Hvis ikke er jeg takknemlig for tilbakemelding igjen.
Jo, nå kan jeg se bildene. Det ser riktig fristende ut!
Ha ha!! Du kan jo prøve det på havregrøten da!!! Vil gjerne ha tilbakemelding etterpå... ;-)
Til Anonym som aldri har problemer med å se bildene på denne bloggen.
Du har nok ikke samme solide sikkerhetssystem som meg. Det er ikke alt jeg kan se på min PC! Reklamen på avisene sine nettsider for jeg aldri se!
Havregrøt med tomatsaus ser!! vel godt ut. Jeg har ikke tenkt å spise det! Nei, huffameg! :-)
Det er bare et ord som er dekkende når det gjelder grøt, all slags grøt, det være seg havregrøt, rømmegrøt eller polenta: HÆSLI!
Håper de ikke blir sure når du ikke spiser...
Ingen blir sure, for jeg spiser det faktisk! Men jeg er som sagt ikke så særlig begeistret. Så jeg spiser bare en liten porsjon...
Siden du tydeligvis ikke liker noen slags grøt så hadde det nok vært ren tortur for deg å få dette servert... ;-)
Hei! Oppdaget akkurat bloggen din - morsom!
Er selv bosatt i Liguria med min italiensk mann.
Herfra kan jeg anbefale Polenta med villsvin-ragù - molto buono (hvertfall en til to ganger i året, i sesongen..)
;)
Hei, kjekt du liker bloggen!
Tror ikke jeg kommer til å synes at Polenta er kjempegodt uansett hva man har som tilbehør ;-) For meg holder det med noen få munnfuller og deretter føler jeg meg mett i "flere dager"....
Legg inn en kommentar