onsdag 21. september 2011

Italiener på ferie i Sverige tauet inn av politiet!

Image: nixxphotography / FreeDigitalPhotos.net

En "offentlig italiensk person" på ferie i Sverige ble tauet inn av politiet. Og grunnen? Jo, han hadde på åpen gate i Sverige gitt en ørefik til barnet sitt fordi det ikke ville gjøre som han sa. Nå sier jeg barnet av flere grunner. For det første så vet jeg ikke om det er sønn eller datter og jeg vet heller ikke alderen på barnet, men det er vel i grunnen irrelevant i denne saken. Jeg har prøvd å google det for å få litt mer opplysninger, men uten hell.

Jeg hørte første gangen om det via samboeren min som hadde lest det i avisen en dag. Han kom litt lattermild hjem og fortalte hva han hadde lest. Lattermild fordi han nesten ikke trodde at det var sant det han hadde hørt. "De fleste italienere hadde satt bak lås og slå hvis de hadde bodd i Sverige", sa samboeren. Og humret litt mer ved tanken på hvor overfylte fengslene hadde vært hvis denne loven hadde vært gjort gjeldende i Italia.....

Her i landet har foreldrene den fulle og hele autoritet og skulle det være noen (barn) som setter seg opp mot den så vanker det garantert en ørefik eller flere. Dette er helt vanlig og det virker heller ikke som noen setter spørsmålstegn ved det. De blir heller ganske så storøyd når jeg forteller om hvordan barneoppdragelse foregår i Skandinavia.

Grunnen til at jeg skriver om dette er fordi jeg ble minnet på saken i dag fordi jeg tilfeldigvis zappet innom et talkshow hvor akkurat denne saken ble diskutert. Og jeg ble også minnet på at italienerne "just don't get it" da jeg hørte en eller annen forstå-seg-på'er uttale seg om at stort sett det eneste denne pappaen hadde gjort feil var å gi den ørefiken i det offentlige rom. Han snakket seg ganske varm om at Sverige hadde et slags "gjennomregulert offentlig rom" hvor dette ikke ble godtatt og at den "stakkars mannen" i grunnen bare hadde "glemt seg" slik at han delte ut den ørefiken før istedetfor senere.... Fordi som han sa "det må jo være helt klart at en far må få lov å straffe barnet sitt slik han måtte ønske". Så denne besserwisseren her skjønte altså ikke at den ørefiken ville gjøre like mye skade innenfor som utenfor husets fire vegger. Og jeg fikk igjen bekreftet at det i noen saker finnes en stor avgrunn mellom skandinavere og andre europeere...

4 kommentarer:

Anonym sa...

Artig dette her, for jeg så akkurat en slik episode her om dagen, på torget i Bolsena, en mor som brått hylte og skrek til barnet sitt, og tok tak i ermen å dro stakkar'n etter seg, etter å ha gitt en kjapp ørefik. Ingen tittet, unntatt meg, og tenkte inni: Dette hadde aldri skjedd i Norge !

Nå skal jeg ikke gå innpå barneoppdragelses diskusjonen, men ingen dør av en liten ørefik, men det var veldig, veldig rart å se det bli gjort, fordi jeg som norsk har aldri sett dette, eller hørt om noen nordmenn som gjør det, men når det er sagt, så ser jeg mange, mange uoppdragne små dritt unger i Norge, som hyler og skriker på RIMI eller hvor det nå er for å få viljen sin....tja...hva gjør mor? Kjøper alt barnet peker på? Er det bra, tro?

Her kommer kultur forskjellene ENORMT frem, det er helt klart ;)

A Foreigner in Italy sa...

Først må jeg bare si at jeg publiserte dette innlegget uten å være klar over det. Ha ha! Pleier ikke være så ivrig at jeg skriver to innlegg på en dag... Men men.

Når det gjelder den ørefiken du ble vitne til så må jeg si at jeg fremdeles etter 3 år blir ganske så storøyd når sånt skjer. Samtidig så syns jeg heller ikke det er riktig at barn skal få alt de peker på. Det er dette med den gyldne middelvei, da....

Anonym sa...

Det er faktisk ikke lov i Italia å slå barn. Loven kom for 2-3 år siden,men det tar lang tid å forandre mentaliteten til disse italienerne!!!

A Foreigner in Italy sa...

Ja, det virker som at italienerne vil bestemme selv uten at noen skal "tre" lover og regler nedover ørene på dem. Så det kan nok ta lang tid før de helhjertet følger en slik lov.

Legg inn en kommentar