lørdag 15. januar 2011

Lucca, Toscana

Lucca er en by nordvest i Toscana (den er hovedby i provinsen ved samme navn og ligger ikke langt fra Pisa hvor det går direktefly fra Oslo, se artikkel i VG 24.03.11) som absolutt er vel verdt et besøk. Den er en av Italias fremste kunstbyer (città d'arte d'Italia) først og fremst på grunn av den 4 km lange intakte bymuren som omringer byen. Den er intakt fordi den aldri har vært brukt som beskyttelse mot fiender og i løpet av siste halvdel av 1800-tallet ble den omskapt til en "grønn lunge". Det sies at dette var etter ønske fra Elisa Bonaparte, Napoleons søster, som han hadde gitt tittelen prinsesse av Lucca. Lucca ligger 30 minutter med tog fra Pisa og 1,5 time fra Firenze. Men har man først kommet til Lucca så har man egentlig ikke behov for å reise videre. Her finner man det meste inkludert en fantastisk fred og ro. Byen innenfor murene er nemlig bilfri. Eneste firhjulingene man kan treffe på er en minibuss som har ruten sin gjennom byen samt noen få biler som har dispensasjon fra kjøreforbudet. Ellers er dette sykkelbyen fremfor noen. Du kan leie sykkel og ta deg en rundtur paa bymuren. Men det går også fint an å ta beina fatt for å forflytte seg innen byen. Det tar nemlig ikke mer enn 15-20 minutter å gå tvers gjennom den, noe jeg vil anbefale på det sterkeste. Byen innenfor murene huser ca 10 000 fastboende, mens det i hele provinsen bor ca 90 000 mennesker.

Lucca er en rik og konservativ by (og provins.) Byens rikdom ble tidlig basert på bankvesen og silkeproduksjon. I senmiddelalderen var Lucca blant verdens fremste eksportører av silkestoffer. Silkeproduksjonen skapte store formuer for mange familier. De formuende familiene organiserte seg i finansinstitusjoner, de første bankene. De ga lån til bl.a. paven, franskekongen og den engelske kongen. Myntenheten Lire ble først brukt i Lucca. Liren fra Luccarepublikken var benyttet over hele Europa som et trygt betalingsmiddel. I dag er provinsen Lucca blant Italias største eksportører av olivenolje. Vinproduksjon blir en stadig viktigere inntektskilde. Produksjon av finere papir er også en viktig næringsvei for Lucca idag.

Lucca er en av mine favorittbyer og noe av det beste som fins er å gå seg en tur på bymuren. Her har man på ene siden utsikt til grøntområdet som er utenfor murene og på andre siden har man flott utsikt innover i byen. Her fins utallige kirker og byen har også sin del av høye tårn som ble bygget av rikfolk som ønsket å vise for omverdenen hvor mye penger de hadde. Et av disse tårnene her i Lucca (Torre Guinigi) har tilogmed en liten hage med eiketrær på toppen. Grunnen for dette er at Lucca er bygget på sumpliknende land og på den tiden tårnet ble bygget så var det forbudt å bygge høye og potensielt ustabile bygninger (som f.eks tårnet i Pisa). For å få tårnet til å virke høyere og dermed demonstrere for omverdenen hvor rik han var, så fikk altså Lord Guinigi plantet trær på taket av tårnet. Man har en fantastisk utsikt over Lucca fra tårnet så det er vel verdt å ta seg en tur opp på toppen selv om trappene er smale og helt øverst minner mer om en vaklevoren stige enn ordentlige trapper. Da jeg var på vei opp i tårnet så passerte jeg en amerikansk dame som stod og klamret seg til gelenderet og nektet å gå videre, mens ektemannen stod på toppen og prøvde å lure henne til å komme helt opp. Tror ikke han hadde hellet med seg, hun stod fremdeles på samme stedet da jeg var på vei ned igjen...... For ordens skyld kan jeg nevne at det er 230 trinn til toppen av tårnet som er 41 meter høyt.

Anfiteatro Romano var en gang et elegant teater i marmor som ble bygget mellom første og andre århundre og kunne huse 10.000 tilskuere.  Arenaen ble delvis ødelagt av barbarerne som hersket i Lucca etter romernes fall. På 1830 tallet ble restene av amfiteateret tegnet om til en plass med samme elipseform som den opprinnelige arenaen. Boliger ble reist der tribunene tidligere hadde vært. Nå er det en koselig plass med fine spisesteder samt noen butikker.

I Lucca finner man alt fra staselige spisesteder, konditorier som ser ut som de er fra en annen tidsepoke, alle slags spesialforretninger innen mat, til keramikkverksteder, gammeldagse parfymerier og apotekutsalg samt en mengde uhøytidelige barer og gelaterier (is-utsalg). Her fins også en restaurant hvor alle ansatte er psykisk utviklingshemmete. Restauranten heter "Pecora Nera" som betyr "Det svarte får" og er en av de første i sitt slag i Italia og den har blitt en kjempesuksess. Ellers er det verdt å nevne at det i Lucca også finnes en helt fantastisk (damp)baker hvor du kan få alt du måtte ønske av bakervarer, tilogmed grovt brød som faktisk er en sjeldenhet i Italia. Det fins også et parfymeri som selger varer fra det spesielle apoteket/parfymeriet i Firenze "Officina Santa Maria Novella" hvor alle produktene er egenproduserte etter munkenes eldgamle oppskrifter fra 1200-tallet.

En av Italias mest kjente operakomponister, Giacomo Puccini, ble født i Lucca i 1858. Han har blant annet komponert La Bohème, Madama Butterfly og Tosca og hver eneste kveld kl. 19, 365 dager i året holdes det konsert med fremførelse av hans verk i en av de mange kirkene i Lucca. Og i sommermånedene juli og august er det utendørskonserter på en av de mange piazzaene.

Ellers så påstås det også at Pinocchio kommer fra regionen Lucca. Fortellingen er skrevet av Carlo Collodi som er født i Firenze. Etternavnet tok han etter morens fødested, som ligger ca 13 km fra byen Lucca og der har det også blitt bygget en egen Pinocchiopark.

Hver tredje helg hver eneste måned hele året gjennom omdannes byen til et eneste stort antikkmarked. Og den siste helgen i hver måned er det håndverksmarked hvor kunstnere/håndverkere av alle slag tilbyr varene sine. Lucca er også åsted for Europas 2. største tegneserie- og spillfestival (både videospill og andre spill) - Lucca Comics & Games som holdes i månedsskiftet oktober/november. Og så har vi den religiøse Lysfesten "La Luminara" som avholdes den 13 september hvert år. Det er en helt fantastisk lysfest hvor det festes telys (så utrolig det enn høres) på alle bygningsfasader, rundt dører og vinduer, i absolutt hele byen og disse tennes når det har blitt mørkt og da starter også prosesjonen som er til ære for et spesielt krusifiks som befinner seg i Domkirken i byen. Opprinnelig var krusifikset plassert i en annen kirke (San Frediano), men det forsvant på mystisk vis, bare for å bli gjenfunnet på andre siden av byen nær Domkirken. Dette ble tatt som et tegn på at det foretrakk Domkirken og dermed ble altså San Martino dets nye "bosted". Og hvert år blir det altså båret i prosesjon mellom de to kirkene.

Hver helg er det også tradisjon i en del av byens barer/kafèer at det lages til gratis buffet til dem som kommer innom for å ta seg en aperitivo (aperitiff) før de går hjem for å spise middag. Da settes det fram en mengde med "fingermat", små sandwicher, bruschetta, pastasalater og brød. Et godt tips til dem som vil spare litt penger i ferien er å oppspore en slik bar og for prisen av et glass vin eller annen drikke (som koster deg noen få euro) så kan du faktisk spise deg mett den kvelden......

Det skjer "alltid" noe i Lucca, det være seg markeder av ymse slag, festivaler eller utendørskonserter, men uten at man føler det minste stress av den grunn. Og har man behov for en "stille stund" så er det bare å ta seg en tur på muren og eventuelt slå seg ned på en av benkene og bare se på folk som går eller sykler forbi.

Her følger noen linker hvis du har lyst å lese mer om Lucca og Toscana:


Lyst til å lese reisebrev fra andre steder i Italia? Klikk på linkene for å lese om Siena, Toscana    Capri, Campania     Perugia, Umbria


  La Luminara
  Kirken San Michele in Foro
  Amfiteateret

  Bymuren en dag i november  Utsikt fra Torre Guinigi
  Hagen på toppen av Torre Guinigi
  Det beste bakeriet i Lucca
  Bar med god atmosfære og kjempehyggelig personale

  4 kommentarer:

  demie sa...

  Gudameg jeg elsker disse hustakene!

  A Foreigner in Italy sa...

  De minner deg gjerne om Athen?? Jeg liker også sånne hustak (selvfølgelig derfor jeg tar bilde av dem...)

  Anonym sa...

  Hei
  Vi har planer om å reise til Lucca til våren og sykle til vingårder utenfor byen. Har du noen forslag til vingårder som ikke ligger så langt unna og hvor man kan spise lunch/smake vin/oliven?

  A Foreigner in Italy sa...

  Hei, beklager sent svar. Har ikke fått melding om at det lå en kommentar og ventet på meg... Jeg har dessverre ikke ingen vingårder å anbefale, men jeg vil tro at om dere tar kontakt med de som driver Primatoscana.no (hvis dere ikke allerede har gjort det..) så kan de sikkert hjelpe dere. God tur! Lucca er fantastisk.

  Legg inn en kommentar