tirsdag 23. november 2010

Kaffen skal være varm som helvetet, svart som djevelen, ren som en engel og søt som kjærligheten. (Ordtak)

Når en italiener går inn på en bar og bestiller en kaffe så forventer han å få en espresso lik den du ser på bildet her. For en nordmann som er vant til halvliterskrus med filterkaffe og ikke vet hva han får når han bestiller en kaffe i Italia vil det være en overraskelse og nesten en dårlig spøk når baristaen setter fram på disken et "fingerbøl" med litt brun væske som bare fyller en tredjedel av koppen. Hvis du drister deg til å spørre etter "vanlig" kaffe vil du få et spørrende blikk til svar og det kan være en temmelig utmattende erfaring å prøve å formidle til personen bak disken hva du er ute etter. En venninne av meg på besøk her i Italia prøvde hver dag i en hel uke å forklare de forskjellige baristaene i de forskjellige barene at hun ville ha MER kaffe i STØRRE kopper. Hun fikk et utall varianter av kaffe, bare ikke den hun ville ha. Det som ved flest anledninger ble servert henne var STOR kopp, men fremdeles like lite kaffe i bunnen av koppen..(?!) Hvis baristaen etter mye om og men kanskje forstår at det du prøver å si er at du vil ha like mye væske i kopppen din tilsvarende omtrent 10 espressoer, så vil du antakelig få en leksjon om hvor farlig det er å drikke for mye kaffe, at du vil få problemer med fordøyelsen og nervene (?) dine og så videre... Sier du da at du ikke ønsker 10 espressoer, men at han fyller på med varmt vann (for espressoen er jo kruttsterk likevel så det går helt greit) så vil du få et forskrekket blikk til svar. Det er nemlig over hans fatteevne at du ønsker å ødelegge den perfekte kaffen som han nettopp har gjort seg så flid med å lage til deg. Italienerne mener at det finnes ikke noen bedre kaffe enn den de lager, så at noen vil ha noe annet er uforstående og på grensen til en fornærmelse. Italienere generelt kaller forresten vår filterkaffe for "aqua sporca" (skittent vann) eller "aqua calda" (varmt vann). Og jeg som ikke lærte meg å drikke kaffe før jeg flyttet hit ned må faktisk si meg enig med italienerne...

Her kommer en oversikt over de mest vanlige kaffetypene du kan bestille på en bar:
Den allerede omtalte ESPRESSOEN er grunnsteinen i den italienske kaffekulturen. All annen kaffe er egentlig bare varianter av denne. Den serveres i en bitteliten, solid og tykk kopp. (Og dette er viktig for kaffen smaker merkelig nok mye bedre i en tykk kopp istedetfor en tynn, delikat kopp). Selv om kaffen skal være kruttsterk skal den ikke være bitter og den skal også være dekket av et tynt lag med lyst, kremaktig skum. På barer og utesteder lages kaffen i en elektrisk espressomaskin, men i de fleste hjem brukes fremdeles den gode, gamle "caffettiera" (kaffekanne) som man setter på gasskomfyren. Det fins mange forskjellige størrelser av en caffettiera , alt fra de som lager èn kopp og opp til åtte kopper (som jeg har sett).

Så har vi CAPPUCCINO som er kjent også for nordmenn og dette er espresso med melkeskum. God å varme seg på hvis man er ute og går om vinteren. Men vær obs på at veldig mange italienske baristaer serverer en heller lunken utgave av cappuccinoen såfremt du ikke ber om å få den "bollente" (kokende) eller "molto caldo" (veldig varm).

LATTE E CAFFÈ/CAFFELATTE er omtrent like deler espresso og varm melk.

CAFFÈ MACCHIATO er en litt mer ukjent variant for utlendinger. "Macchiato" betyr flekkete og man "flekker" da kaffen med litt melk, men ikke så mye at forholdet melk og kaffe blir 50/50 for da er det ikke "macchiato" lengre, da er det caffelatte.

LATTE MACCHIATO. Dette er det motsatte av caffè macchiato, man "flekker" altså melken med litt kaffe.

CAFFÈ CORRETTO er en espresso med en dash likør etter eget ønske. Det finnes ikke noen "standard caffè corretto" med en bestemt type likør, så bestiller man denne i en bar så må man også oppgi hvilken type likør kaffen skal "korrigeres" med. (Corretto betyr altså korrigert).

Disse er de mest vanlige kaffetypene her i landet, i tillegg har man caffè americano som jeg mest av alt tror er et slags "kompromiss" for å kunne servere turistene noe som er tilnærmet lik den kaffen de er vant til. For jeg har aldri hverken hørt om eller sett noen italiener drikke caffè americano... Det er espresso tilsatt varmt vann. Caffè lungo ("lang" kaffe, altså mye kaffe) er også en espresso med litt ekstra vann, men dette vannet tilsetter man ikke direkte i koppen, man lar det bare renne litt ekstra vann gjennom espressokaffen når man lager den. Så en slik type kaffe må lages på maskin og ikke i en caffettiera. Caffè Marocchino er marokkansk kaffe hvor man drysser sjokoladepulver på toppen av en espresso og legger så melkeskum oppå det igjen. Eventuelt har man også sjokoladepulver i bunnen av koppen.

Når drikker man så disse forskjellige kaffetypene? Du tabber deg aldri ut uansett når på døgnet du bestiller en espresso. Derimot må du være forsiktig hvis du har lyst på en cappuccino eller en caffelatte. Bestiller du en av disse etter circa klokken 11 om formiddagen, eventuelt en cappuccino etter middagen så har du altså avslørt deg selv som uvitende turist. Italienerne selv ville ikke finne på å bestille noe annet enn en espresso etter en middag og cappuccino og caffelatte er (strengt) forbeholdt frokosten.

Går man på en bar i Italia som ikke er en typisk "turistkafè" så vil man se at det er høyst forskjellig fra en norsk kafè. Og selv om det selges mange millioner kopper med kaffe i Italia hver dag, så forbinder ikke italienerne spørsmålet "skal vi gå og ta en kaffe?" med det samme en nordmann gjør. Mens vi i Norge vil sette oss ned ved et bord, prate, drikke kaffen og kanskje også spandere på oss et kakestykke eller en bolle eller noe i den dur så vil italienerne klumpe seg sammen foran bardisken og innta den ene kaffeslurken (som espressoen tross alt er) stående. Dette gjøres blant annet fordi det er forskjell i prisen om man står ved bardisken eller om man ønsker å sitte ved et bord. Prisen på kaffen kan faktisk bli mangedoblet hvis man setter seg ved et bord og for å være helt ærlig så er det ikke stor vits å betale opptil flere euro for èn slurk med kaffe.....

1 kommentar:

Anonym sa...

Hei! Tusen takk for morsom innføring i kaffi på Italiensk! Då forstod eg kvifor han ikkje sa noko då vi bestillte kaffi to go, og fekk eit lite fingerbøll! Hehehe....
Vi har kost oss veldig mykje på tur, og Italia vil vi nok tilbake til, og ha litt meir tid enn vi hadde med ein interrail-billett! :D

Legg inn en kommentar