lørdag 23. april 2011

Firenzes "hemmelige" sted

I Firenze ligger det et apotek. Hvis man ikke vet om det på  forhånd så  kan det som turist være lett å  gå  glipp av dette fantastiske stedet.  Både fordi stedet ligger såvidt utenfor den vanlige  turistløypen, men også  fordi den unnseelige inngangen ikke røper noe om det fantastiske som ligger innenfor.

Når man hører ordet apotek så  er det vel en del som etter disse 4 første linjene har mistet lysten til å  lese videre... I så fall så  går dere glipp av en god del. For dette stedet er ikke noe vanlig, kjedelig apotek. Her selges det nemlig kremer, urtebrygg, såper og lignende som er laget etter oppskrift fra de dominikanske munkene. Og det har det velklingende navnet L'Officina Profuma Farmaceutica di Santa Maria Novella. Det ble grunnlagt i 1612 og det som selges her i dag lages fremdeles etter munkenes oppskrifter, 400 år etter at apoteket ble stiftet.

L'Officina befinner seg i Via della Scala no 16, ikke langt fra jernbanestasjonen Santa Maria Novella, på  veien mot sentrum hvor Domkirken, Ponte Vecchio og Galleria Uffizi befinner seg.

Når man går inn døren til L'Officina kommer man først inn i en litt dunkel gang hvor duften av moskus henger i veggene. Deretter kommer man inn i selve hovedrommet hvor det selges egenproduserte kremer, parfymer, såper etc. Langs veggene står det gamle ærverdige trekabinett  med alle slags flasker som inneholder likører og eliksirer. Den mest berømte er den grunnleggende florentinske alkermes som smaker av nellik, kanel, kardemomme og koriander. Ellers er rommet fullt av gamle og flotte krukker og beholdere som helt tydelig stammer fra en annen tidsalder.

Dette hovedrommet var en gang i tiden en kirke og derfor finner man her hvelvede tak, rosevinduer og fresker. Man blir nesten litt ærbødig når man kommer inn her. Det fins forresten en god del gamle kirker i Firenze som nå  brukes til helt andre formål og man kan derfor finne flotte fresker og buevinder mm på  de mest utrolige steder. I kjedebutikken Oviesse som ligger i hovedgaten mellom Santa Maria Novella jernbanestasjonen og domkirken finner man de mest fantastiske takmalerier i en krok av butikken hvor prøverommene befinner seg. En god grunn for å  ta seg en tur innom butikken med andre ord. Og kanskje finner du også  noe å  kjøpe mens du er her. Dette er nemlig en av de rimelige klesbutikkene i Firenze.

Men tilbake til apoteket vårt...I rommet som befinner seg ved siden av hovedrommet finner man “l'erboristeria” som har det meste innen naturlig urtemedisin.

Her fins også  museum med utstilling av maskinene som tidligere ble brukt for å  fremstille produktene som selges, samt et lite rom med en samling av gamle og verdifulle bøker.

L'Officina har også  en flott bakhage hvor man nesten venter å se munkene haste til og fra.

Er man i Firenze så  anbefaler jeg at man tar turen innom selvom man ikke skal kjøpe noe. Men får man likevel lyst på noe av det de lager her så er det vel verd pengene. Kvaliteten på  produktene er det nemlig ingenting å  si på.


Klikk linken hvis du du har lyst å lese mere om Officina Profumo Farmaceutica di Santa Maria Novella. (Engelsk utgave)

Her kommer noen bilder som en liten smakebit på hva du kan finne i Via della Scala no 16...


Hovedrommet i apoteketL'erboristeria

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar