torsdag 21. april 2011

Påske i Italia.

Jeg regner med at de fleste i Norge allerede er kommet langt ned i påskeegget og kanskje begynner det også å bli kjedelig å spille yatzy...  Her i Italia har ikke påsken begynt ennå. Barna går på skolen til og med skjærtorsdag, altså i dag, og butikker og kontorer har bare stengt 1. og 2. påskedag. Prestene her har imidlertid hatt en travel før-påsketid for de går fra dør til dør i hele kirkesognet sitt for å velsigne "la casa" (huset/hjemmet). Jeg har ennå ikke hatt besøk av presten, så enten har han glemt meg eller så vet han at her bor det en ikke-katolikk....

Italienske familier samles til etegilde 1. påskedag. De spiser normalt både lunsj og middag sammen og da er det en uendelig strøm av retter som blir satt frem på bordet. Hvis jeg ikke husker feil så talte jeg i fjor 8 forskjellige serveringer inkludert desserten... Etter rett nr 4 eller 5 var det like før jeg begynte å grine for jeg var så mett...... 

Menyen denne dagen er som oftest en mengde antipasti, hvilket vil si småretter, blant annet friterte grønnsaker, prosciutto (spekeskinke), oster og selvsagt hardkokte egg som har vært bragt til messe og velsignet av presten. Det serveres en mektig grønnsaksuppe samt lasagne og tortellini. Deretter spiser man en rett bestående av tynne kjòttskiver surret rundt et hardkokt egg. Og det serveres selvsagt også lammekjøtt, gjerne med potetbiter bakt i ovnen.

avslutter man med dessert og jeg må innrømme at jeg trodde det var slutt etter det. Men dengang ei! Da kommer påskekaken på bordet. Det er rett og slett en slags formkake formet som en due og den har derfor det velklingende navnet “La Colomba” som da selvsagt betyr due. La Colomba er faktisk identisk med julekaken Panettone, bare med den forskjell at til jul har den form som en vanlig rund, kjempehøy formkake. Har du klart deg helt frem til La Colomba så er du i mål når det gjelder påskemåltidet. Det eneste som nå gjenstår er espressoen og den er bare èn slurk så det greier du nok.....

2. påskedag er faktisk den mest populære dagen i påsken for da pleier venner å samles for enten en piknik eller at man reiser på besøk til en annen by. Det sies at denne tradisjonen er “inspirert” av det faktum at Jesus på denne dagen viste seg for to av disiplene som var på reise til en annen by like utenfor Jerusalem. Jeg vet ikke om det stemmer, men det er uansett kjekt med en piknik om våren. Det er nemlig nesten helt sikkert at været blir bra... En del landsbyer har denne dagen spesielle markeder, så som f.eks antikkmarked og da er det alltid stappfullt av både innfødte og turister.


Barna her i Italia får selvsagt påskeegg. Ikke slike som vi nordmenn bruker, men ferdigkjøpte egg a'la gigantiske “kinderegg” med gaver i. I tillegg henger det ofte dukker, bamser etc utenpå. (Barbie har vært veldig populær, det samme er Hello Kitty og Spiderman....) 
 
I år faller 2. påskedag sammen med frigjøringsdagen etter 2. verdenskrig her i Italia. Dermed så “mister” italienerne en festdag i år. 

Jeg må forresten innrømme at ved tanken på all maten som skal fortæres i løpet av påsken så tror jeg at jeg gleder meg til det hele er over...
2 kommentarer:

Anonym sa...

Takk for flott innlegg om den Italienske påsken. Etter å ha vandret rundt i Bologna og (Firenze) noen dager rundt palmehelga var det riktig befriende å få vite hvordan den digre kaka og de fargerike påskeeggene som finnes over alt brukes og spises..

A Foreigner in Italy sa...

Jeg syns det er kjekt at noe av det jeg skriver her paa bloggen kommer til nytte for folk. Takk for hyggelig tilbakemelding. Og god paaske 2012!

Legg inn en kommentar