mandag 4. april 2011

Perugia, Umbria

Byen Perugia ligger i regionen Umbria som er den eneste italienske regionen uten kystlinje. Perugia er hovedby i provinsen ved samme navn. Den har ca 170 000 innbyggere og ligger på en høyde nesten 500 m.o.h. Og den såkalte gamlebyen (centro storico) som er den som er mest interessant å besøke for turister består for det meste av oppoverbakker og nedoverbakker. Hovedgaten ligger helt på toppen av høyden og er vel den eneste som strekker seg behagelig, flatt bortover. Resten av byen er stort sett små smug som slynger seg oppover og nedover og gir late turister åndenød, spesielt om sommeren når temperaturen ligger på rundt 40 plussgrader.

Det ovenfornevnte gjør Perugia til en typisk middelalderby; sjarmerende med sine smale smug og bygninger fra en svunnen tid. Byen har sin del av koselige butikker, barer, gelaterier og spisesteder. Ikke minst har de fantastiske konditorier...

I Perugia finner man noe så sjeldent som en ordentlig "sjokoladeskole" og byen er da også kjent for sin gode sjokolade, blant annet "Baci" (kyss) så mange av de sjokoladene man kjøper med seg hjem fra Italia som turist er laget her. Byen er også vertskap for den store årlige festivalen Eurochocolat som holdes på høsten og varer i 9 dager og trekker rundt en million besøkende. (Den festivalen MÅ jeg besøke en gang....) Det holdes forresten en god del festivaler i denne byen gjennom året; kulturfestivaler, vinfestivaler, ostefestivaler bare for å nevne noen.

Perugia er en universitetsby som faktisk har to universitet; det har et av Italias eldste universitet av den gode gamle sorten og i tillegg har det Italias største universitet forbeholdt utlendinger som kommer til Italia for å studere språket og kulturen hvor det til enhver tid er innskrevet ca 8000 studenter. Dermed er det også et ganske ungdommelig miljø i byen.

Byen har en laaang liste over ting du bare "må" se, blant annet Palazzo Priori og Fontana Maggiore som begge befinner seg "midt i smørøyet" på Piazza IV Novembre som er noe av det første du ser når du kommer til byen.

Palazzo Priori som du kan se på noen bilder her under ble oppført mellom 1293 og 1443 og blir brukt som tinghus i byen.

Fontana Maggiore (den store fontenen som du ser under her) er bygget rundt 1275 og har blant annet avbildet månedene i året med tegn i dyrekretsen samt Romas historie.

Når du har fått din "overdose" av kunst, kultur, kirker og lignende så er det greit å finne seg en plass på en bar i hovedgaten og betrakte andre folk som går forbi på jakt etter neste post på "turistprogrammet". Frister det med en tur til middelalderbyen så kan du finne billige hotellrom her.

Palazzo Priori med Fontana Maggiore i forgrunnenPalazzo Priori


Utsikt over Perugia fra gamlebyen

Hovedgaten i gamlebyen

Vindusutstillingen til en kafe/konditori

Utsikt over Perugia fra gamlebyen

Piazza IV Novembre med Fontana Maggiore

Utsikt over Perugia fra gamlebyen

2 kommentarer:

Helen sa...

Artig å se igjen, vært der engang i vinter faktisk, ikke altfor langt for oss å kjøre dit fra Bolsena, men ser nå at det er mye mer jeg kan kikke på der, så ja, eg får vel komme meg dit engang til..til høsten, kanskje....?

God helg, Linda !

A Foreigner in Italy sa...

Jeg kunne godt tenkt meg å ta turen til Perugia når det er sjokoladefestival. Det må jo være reneste paradis!

God helg til deg og.

Legg inn en kommentar