søndag 22. mai 2011

Fuktige fat under blomsterpottene i Roma...

4000 kroner i bot for å la det stå vann igjen i på fatet under blomsterpottene(!?) Høres det logisk ut? Ikke det, nei... Nei, det høres vel heller ut som en dårlig spøk, men det er faktisk en realitet. Man blir ilagt en sviende bot på 4000 kroner for denne forglemmelsen hvis man bor i Roma. Jeg hørte det på tv for noen dager siden og må innrømme at jeg syns det var litt drøyt, til og med til Italia å være. Men så kom jeg til å tenke på at Italia faktisk var det siste europeiske landet hvor malariaen ble utryddet, så da stiller saken seg en smule annerledes.

Navnet mal-aria kommer fra italiensk og betyr dårlig luft. Malariamyggen klekkes i sumpområder, altså jordområder som står under vann og her er vel ikke luftkvaliteten optimal. For 150 år siden da Italia ble samlet til et land var to tredjedeler av regionen Lazios' innbyggere til enhver tid plaget av malaria og Roma var spesielt angrepet på grunn av sine områder med våtmark. Dette gjorde at det var store betenkeligheter når det gjaldt å gjøre byen til landets hovedstad. På begynnelsen av 1900-tallet begynte man så arbeidet med å bygge de store murene som forhindrer at det dannes våtmark rundt elven Tevere (Tiber).  Da Mussolini og fascistene kom til makten sørget de for at arbeidet ble ferdigstilt på 1930-tallet.

Sykdommen ble imidlertid ikke bekjempet før ut på 1970-tallet og det er vel stadig en viss redsel for at den skal vende tilbake.

Det jeg imidlertid lurer på er hvordan myndighetene har tenkt å håndheve loven. Har de tenkt å ha inspektører snikende rundt private og offentlige eiendommer i Roma slik at de kan kaste seg over intetanende hageeiere som ikke overholder loven? Eller har de tenkt å satse på angiveri fra naboer og fiender, slik at hvis jeg er litt for ivrig når jeg vanner blomstene mine så kan damen i etasjen over kikke ned på altanen min og oppdage min store forbrytelse og dermed kaste seg på telefonen til politiet? Jeg ser for meg scenen som kan utspille seg når det ringer på døren og jeg åpner og finner to stramme, uniformskledde Carabinieri som fremfører sitt ærend...   Ehem... goddag signora......vi.... eh ..... vi har fått melding om at De har fuktige blomsterfat i Deres besittelse..... Hvis dette medfører riktighet beklager jeg å meddele Dem at vi er nødt å beslaglegge dem samt at....eh.... at vi..... vi nok må gi Dem en bot på 500 euro.......(??!)

Når jeg tenker på dette så er det jo nesten som jeg håper at jeg skal bli angitt!!!!

2 kommentarer:

demie sa...

Du er nå offisielt min encyclopedia om Italia/ Roma!
Men jeg håper virkelig ikke at skal få noe Carabinieri på døra...
Ha en fin søndags kveld : ) Her regner det men det er fint : )

A Foreigner in Italy sa...

Håper jeg ikke er like kjedelig som en encyklopedia... ;-) Skal passe på å ikke vanne blomstene for mye slik at Carabinieriene kommer.(Selvom det kunne vært morsomt...) God søndagskveld til deg også. Vi har herlig vårvær her.

Legg inn en kommentar