lørdag 16. juli 2011

Forkalket? Jeg?

Jeg må innrømme at jeg misunner nordmenn og norske husmødre på to punkter... Før man har bodd utenfor Norges grenser så tror jeg ikke at man tenker på dette i det hele tatt. I hvertfall så gjorde ikke jeg det mens jeg bodde i Norge. 

Det jeg snakker om er kalk i vannet, eller rettere sagt - jeg misunner nordmenn som slipper det! Hvorfor? Jo fordi vannet her i Italia er ganske så kalkholdig. Og håret mitt får et ekkelt, grått kalkbelegg når jeg vasker det. Snakk om å bli "gammel og grå" før tiden..... I tillegg til at jeg også blir seende ut som den litt aldrende søsteren til Karius og Baktus fordi vannkvaliteten gjør håret mitt ustyrlig. Lurer på hva jeg kan gjøre for å ordne opp i det problemet?  

Og når jeg først har innrømmet at jeg er misunnelig så kan jeg jo si at jeg også misunner mine italienske medsøstre her nede som ikke ser ut til å ta nevneverdig skade av at det er kalk i vannet.... Langt, bølgende, velduftende, velstelt, lekkert hår..... Hva er hemmeligheten??  Kan det være..... Parykk?!?!??

I tillegg så har vi problemet med at det blir kalkbelegg overalt hvor det kommer vann. Det vil altså si at alle springene i hele huset er full i kalkflekker mindre enn en halv time etter at jeg har skurt dem etter alle kunstens regler; stålvaskene i huset er flekkete av kalk; det er kalkbelegg i vannkokeren min; vaskemaskinen fungerer dårligere og dårligere for hver dag som går pga av kalkbelegget som antakelig tetter til og/eller etser i stykker vitale deler. Oppvaskemaskin har jeg ikke i øyeblikket, men regner med at den vil lide samme skjebne som vaskemaskinen fra den dagen den kommer i hus. I tillegg så har vannet/kalken etset seg inn i beslaget på toalettsetet som jeg kjøpte nytt da vi flyttet inn her for mindre enn to år siden. Så nå venter jeg bare på den dagen da beslaget ryker på det verst tenkelige tidspunkt....

Jeg skrev at jeg skurer vasker og springer i huset mitt og det stemmer også. Jeg går løs med stålull og dødsforakt for å fjerne det forhatte belegget. Mens mine italienske likesinnede (les:husmødre) får nøyaktig samme resultatet som meg, helt uten å anstrenge seg! Så da er det vel bare jeg som er udugelig husmor da?? Nei, ikke helt. Det er bare jeg som "lider" av det som kalles miljøbevissthet og som forhindrer meg fra å kjøpe de "vidunderlige" sprayboksene som fjerner alt av kalk uten at det koster meg en kalori.... Men som samtidig (innbiller jeg meg) dreper alt levende vesen i nærheten...

Av og til kunne jeg ønske at jeg slapp å lide av norsk miljøbevissthet..... (for den er nemlig mye sterkere enn den italienske ser det ut for!)

Imidlertid har jeg etter at jeg skrev dette funnet løsningen på deler av problemet mitt. Har fått råd fra en annen utvandret nordmann om at eddik hjelper for det meste. Så da skal jeg gå løs på vasker og vannkoker med eddikvann. Men å vaske håret i eddik, det gjør jeg ikke!

10 kommentarer:

Helen sa...

Har merket noe til det samme hos oss også, dog håret har ikke blitt grått..hehe....men, mer bølger får jeg jo.

Italienske damer er velfrisert på håret, fordi såvidt jeg har skjønt går de jo gjerne til frisøren 1 gang i uken !! Noe som jo, ikker er typisk norsk,fordi det er for dyrt i Norge.

Gjør det også selv endel, og får da fønet ut alle bølger, etter kunstens regler !

Lykke til med kalkfjerningen ;)

Til info - regn idag på Tjøme - Ciao

A Foreigner in Italy sa...

Jeg har forresten sett at de nå reklamerer for shampo som skal fjerne kalkbelegget. Lurer på hvilke kjemikalier de har oppi den shampoen?

Ellers så liker jeg ikke å gå til frisøren og få ordnet håret her nede. Siden jeg har kort hår (og det er det jo bare gamle damer som har her i Italia....) så ender jeg alltid opp med en frisyre som passer best på en litt eldre signora.... Savner virkelig min faste frisør hjemme i Norge!

Skulle gjerne vært på Tjøme i regnet jeg....

Anonym sa...

Hjelpe meg, kjenner meg godt igjen - kalk er det i vannet i Hellas også. Jeg må innrømme jeg har gått til innkjøp av Viakal "antikalk"-spray. Gadd ikke skure dusj og servant til fingrene blødde...
Men nå er slangen til dusjhodet nesten tett, og vannkokeren får sitronsyrevask hver uke og har mistet et sikkert veldig helsebeskyttende belegg i bunnen.
Og håret... Jeg har prøvd alt, ingenting hjalp for mitt nordiske, lettkrøllete hår. Helt til jeg ved en feil kjøpte Gliss Asia Straight (!) shampo og conditioner - og krøllene mine er plutselig fine selv i kalkvannsvask. Må være en slags kjemisk reaksjon :-)

A Foreigner in Italy sa...

Kjekt å høre at vi er flere med samme problem ;-) Felles skjebne, felles trøst....
Har ellers sett at de her i Italia har Garnier Fructis shampo "antikalk" så jeg kan jo prøve den for håret mitt. Ramlet ved en tilfeldighet innom nettsiden deres der de har et såkalt "kalk-o-meter" og jeg fant da ut at jeg bor i et område der det er MYE kalk i vannet, så virker ikke den shampoen så er det ut å kjøpe parykk!

Lykketroll i kalkland sa...

I oppvaskmaskina finnes det heldigvis mulighet for å bruke spesialsalt som fjerner kalken.
Hos oss har varmtvannsberederene vært problemet, en har liksom ikke lyst til å kjøpe ny hvert 3.-4. år... Vaskemaskinene i feltet vårt har ikke vært like ustabile vistnok.

Konsentrert eddik rengjør dusj og vask. Kan også brukes i kaffekanner og anna. Bare husk å skylde godt etterpå, sterke saker det der. Og bruk gjerne hansker og god lufting mens du vasker...

Selv i Norge finnes det plasser med mye kalk, hårproblemet ditt har jeg ikke tenkt over før. Men det kan helt klart forsvare tittelen som Lykketroll (rødt hår i alle retninger..

A Foreigner in Italy sa...

Har prøvd eddik og det virket fint. Så nå kan jeg velge mellom å ha et skinnende blankt hus som stinker surt (av eddik) eller et velduftende hus (vasket med vanlige vaskemidler) med inngrodde kalkrester som ser ut som det ikke har sett vann og såpe på årevis... Ha ha! Det skal ikke være enkelt.

Spøk tilside. Det verste ved kalken er jo som du sier at man kan risikere å måtte bytte varmtvannstank og (opp)vaskemaskin temmelig ofte. En utgift man slett ikke har lyst på....

Lykketroll i kalkland sa...

Naboen har en eller anna form for tørrkolbe i varmtvannsberederen. Den har overlevd alle andre i feltet. I oppvaskmaskina har vi spesialsalt som vistnok skal få den til å leve lengre (og så får vi en oppvask uten kalkrender). Vaskemaskina gjenstår da som "drapsobjekt" for kalken.

Vi har i tillegg så mye fluor i vannet at barn og gravide ikke bør drikke det og at voksne ikke trenger fluortannkrem...

Edikklukta er ikke god nei. Men litt juksevasking etter eddiken så du får vekk lukta??

A Foreigner in Italy sa...

Jeg har visst bommet stygt når jeg påstår at det er mer kalkholdig vann i Italia enn i Norge...

Her selges det forresten avkalkningsmiddel til vaskemaskiner, kanskje det finnes i Norge også?

Joda, juksevask etter eddiken må man ta sånn at man slipper sur lukt. Bare litt kjedelig å måtte gjøre dobbelt opp av all vasking. Men siden det tydeligvis fins samme problem i Norge så er jeg altså ikke alene om det...

Jeg kom imidlertid fra et sted i Norge med fint, bløtt vann uten antydning til kalk. Kanskje jeg rett og slett er bortskjemt? ;-)

Lykketroll i kalkland sa...

Tihi. Du er ikke bortskjemt med bløtt vann, det er jo det vanligste. Skal ikke lengre enn til Danmark før vannet blir hardere enn det som er vanlig i Norge.

Men vi har privat vannverk i bygda vår med vann fra borehull. Der har de truffet på et eller anna som ikke er helt heldig.

Men avkalkingsmiddel må jeg se etter neste gang jeg skal sørover i Europa. Godt tips!

A Foreigner in Italy sa...

Jeg ser for meg at du blir stoppet på flyplassen neste gang du skal hjem fra ferie og det tollerne finner er 20 kg avkalkingsmiddel for vaskemaskin... Hi hi! ;-)) (Det heter forresten Calgon her i Italia og kan tenke meg at navnet er nokså likt i resten av europa)

Legg inn en kommentar