fredag 15. november 2013

Innhøsting 2013

Inneværende år har vært riktig så dårlig rent "avlingsmessig". I fjor hadde vi overflod av plommer, fiken, pærer og oliven, mens i år har det vært deprimerende lite å høste.

I fjor lagde jeg 30 kg plommesyltetøy, en del kg med fikensyltetøy (samt at vi spiste ferske fiken daglig i 3 måneder - siste innhøstingsdag var 25 november...) og vi plukket 1600 kg med oliven som gav i overkant av 220 liter med olje.

Jeg vet jo selvsagt at man ikke får like stort "utbytte" hvert år, men at det skulle være elendig hadde jeg faktisk ikke trodd. Plommeutbyttet ble ca 5 kg syltetøy og jeg tror jeg har spist sånn ca 2 pærer.... Det jeg ikke kan klage på er fikenhøsten for der tror jeg faktisk at jeg har kommet opp i 30 kg syltetøy. Har laget en haug forskjellige versjoner av fikensyltetøy som det blir spennende å teste ut i løpet av vinteren. Det ble fiken & kanel, fiken & eple, fiken & valnøtt samt en versjon med fiken, eple, valnøtt og kanel. Tror den siste blir favoritten, men det gjenstår altså å se.

Men den store skuffelsen i år er at det ikke blir så mye som èn eneste liter med olivenolje. Vi har 85 oliventrær og utbyttet i år ble omtrent som dere kan se på bildet her under....Ikke mye å lage olje av.... Av 100 kg oliven får man mellom 12-20 liter olje. Vi klarte ikke engang 100 kg i år så det hadde vel blitt en 7-8 liter på oss tenker jeg. Men i tillegg til at det hadde vært direkte flaut å komme til møllen med to bæreposer med oliven så får man faktisk ikke lov å presse så små kvanta. Det varierer sikkert fra sted til sted, men jeg tror man må ha rundt 200-300 kg for at det i det hele tatt skal være noen vits....Så derfor ble det en rask endring i programmet og nå holder jeg altså på å legge oliven på glass slik at vi kan fråtse i så mye salte oliven som vi bare orker i løpet av neste år.

Dvs. før jeg kommer så langt at de kan legges på glass så må bitterheten i olivenene trekkes ut. Oliven er nemlig fullstendig uspiselige direkte fra treet. Det vet de som har prøvd å smake på dem... (Det er ikke meg, for å si det sånn... Kan bare si at vedkommende som prøvde fikk seg en skikkelig nedtur....)

Så gårdsdagen gikk med til å sortere ut de fineste olivenene som så har blitt lagt i en balje med rent vann. Skal gå til innkjøp av salt og så skal de legges i saltlake i 40 dager. Deretter skylles de godt for så å legges i ny saltlake i ytterligere 10 dager. Og så kan de legges på glass i en blanding av saltlake og olivenolje. Og da holder de seg faktisk i opptil 2 år. Siden det blir ganske mye "spiseoliven" ut av dette så har jeg tenkt å variere litt med smakstilsetningene så her kan det bli oliven m/appelsin (skall), oliven & hvitløk, oliven & oregano/rosmarin/timian eller oliven & (egenprodusert ) chili.

Grunnen for det ekstremt dårlige utbyttet i år er at i tillegg til et "regionalt uår" så har vi beskjært oliventrærne og den jobben ble utført altfor sent på året. Hadde hyret inn "eksperter" til å gjøre det, men det hjalp tydeligvis ikke... Men nå vet vi ihvertfall til neste gang at beskjæring må gjøres før blomstringen. Man lærer så lenge man lever... I tillegg har vi hatt mer regn enn vanlig i år. Og tilslutt har vi "la mosca" som er en larve/flue som ødelegger olivenene. Jeg har sett fra de omliggende olivenlundene at folk henger opp plastflasker med noe klissen væske i og tidligere har jeg ikke skjønt hvorfor. Det gjør jeg nå! Det er selvsagt for å tiltrekke seg la mosca slik at de ender sine dager i plastflasken istedet for å meske seg med oliven... Så gjett at jeg skal henge opp slike flasker neste år!

Men nå er det bare å lene seg tilbake og vente på det (forhåpentligvis) gode resultatet. Skal komme tilbake med rapport etter nyttår når jeg har prøvesmakt!

3 kommentarer:

Vivian Rivenes sa...

Jeg måtte jo bare le da jeg så en engelskmann som spiste oliven rett fra treet på den italienske landbygda og sa DELICIOUS!!
Blir spennende å høre hvordan olivnene dine blir!

Vivian Rivenes sa...

Det var altså på tv jeg så den olivenspisende engelskmannen. Man skal ikke tro på alt man ser på tv..

A Foreigner in Italy sa...

He he, hvis det var en programleder så kunne han gjerne ikke si noe annet enn "delicious" etter å ha spist den. Selv om det hadde vært gøy hvis han sa "yuck!!" eller noe i den dur. Men det går liksom ikke sammen med bildet om at "alt" i Italia smaker helt fantastisk....

Legg inn en kommentar