fredag 26. november 2010

Det skjeve tårn i Pisa okkupert

I går ble det skjeve tårn i Pisa okkupert av studenter fra universitetet i byen i protest mot en reform som er foreslått av undervisningsminister Maria Gelmini.

Reformen innebærer blant annet sammenslåing av universiteter og nedskjæring av undervisningstilbudet til studentene i tillegg til muligheten for at universitetene kan bli delvis styrt av private aktører. Studentene vil også få færre representanter i forskjellige komitèer og dermed også mindre mulighet til påvirkning av viktige avgjørelser. Det vil også komme nye opptakskrav på noen studier, blant annet medisinstudiet.

Det var tildels store studentdemonstrasjoner over hele landet i går og i tillegg til okkupasjonen av det skjeve tårn tok over 3000 studenter seg inn på flyplassen i Pisa, 1000 av dem samlet seg på ute på rullebanene mens 2000 demonstrerte inne i selve terminalen. Flytrafikken ble av den grunn stanset i nærmere en time. Jernbanestasjonen ble også gjenstand for demonstrasjonen og på en stasjon i nærheten av sentrum av Pisa kunne det gått riktig galt idet noen studenter også gikk ut i skinnegangen da et tog ankom stasjonen. Togføreren rakk såvidt å stanse toget like før det nådde fram til de marsjerende studentene.

I Roma okkuperte studentene Colloseum og her kom det også til sammenstøt med politiet. Noen grupper av studenter samlet seg også på diverse piazzaer i byen for å demonstrere, mens andre igjen forsøkte å ta seg inn i boligen til Berlusconi i tillegg til diverse andre bygninger som tilhører Staten. I tumultene som oppstod ble både politi og studenter såret. Det var også demonstrasjoner i Milano, Firenze, Torino og Bologna  og disse førte også til sammenstøt med politiet. I følge en avis er det lenge siden det har vært såpass store opptøyer som følge av en demonstrasjon.

Det har de siste årene vært jevnlige demonstrasjoner mot diverse reformer som enten er foreslått eller satt ut i livet. En av endringene ved universitetene her i landet var lørdagsstengning, hvilket vil si at det ikke lengre skal være undervisning om lørdagen. Med andre ord slik vi er vant til i Norge. Dette falt imidlertid ikke i god jord hos studentene og da er deres respons nesten alltid streik eller demonstrasjoner. Og dette får meg til å tenke på de norske studentene. Hvor ofte hører man om studentdemonstrasjoner i Norge? Joda, indignerte studenter lar seg intervjue på tv-nyhetene eller de skriver innlegg i en avis, men det er langt mellom de virkelig store demonstrasjonene som mobiliserer studenter i hele Norges land. Så kan man lure; har vi i Norge det så bra at vi virkelig ikke har noe å klage på eller har vi bare blitt for giddalause?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar