onsdag 8. desember 2010

FEST OG JULEPYNTING PÅ ITALIENSK VIS

I dag er det "Festa dell'Immacolata"  som er Marias unnfangelsesdag eller "den ubesmittede unnfangelse". Det refererer til at Jomfru Maria ble unnfanget og født - fri for arvesynd. I følge folketradisjonen kunne gravide be til Jomfru Maria denne dagen for å unngå å føde for sent eller for å lette selve fødselen. Dette er en dag som stort sett bare feires i den katolske kirke. Den protestantiske kirken avviser denne dagen og henviser til at kun Jesus var uten synd. Den ortodokse kirken deler heller ikke den katolske kirkens syn på arvesynden og dagen blir derfor heller ikke feiret i ortodokse land.

I tidligere tider ble dagen i større grad feiret med prosesjoner og messer til ære for Jomfru Maria. Nå for tiden er det ikke så storslått feiring av dagen, men det er likevel en såpass viktig dag at mange butikker, spesielt i mindre byer, holder stengt. Til sammenligning holdes det derimot ikke stengt Skjærtorsdag, Langfredag eller Påskeaften, men kun 1. og 2. Påskedag.

"Immacolata" feires stort sett ved at de mest religiøse går til messe. Resten nøyer seg med å samle familien til lunsj eller middag der man som vanlig får servert altfor mye mat.... Ellers pleier det også å være julemarkeder rundt om i landet denne dagen og mange italienere tar seg også en rusletur dit hvor de treffer kjente og slår av en prat og kanskje kjøper seg en ting eller to fra markedet. Men det veldig mange forbinder med denne dagen er pyntingen av juletreet og oppsetting av julekrybben. 8. desember er stort sett "deadline" for disse to tingene. Her hvor jeg bor kan man faktisk "velge" mellom to datoer for disse viktige gjøremålene.  4. desember feirer man nemlig dagen for byens skytshelgen og de aller mest ivrige passer på å pynte til denne dagen som "feires" med at det er marked hele dagen, mens resten tar det mer med ro og venter med pyntingen til den 8.

Juletreet er som oftest kunstig og de fleste italienere nøyer seg med et tre av moderat størrelse som pyntes med glitter og stas og (helst) blinkende lys i forskjellige farger. Men det er ikke juletreet i et italiensk hjem som får den største oppmerksomheten. Det er uten tvil julekrybben. Og da tenker jeg ikke på en sånn bitte liten stall med såvidt plass til Jesusbarnet i tillegg til Josef og Maria. Neida, en julekrybbe er da mer enn som så. I tillegg til at det er et religiøst "høytidssymbol" er det også glitter og stas slik som bare italienerne kan det. En julekrybbe kan egentlig ikke forklares, den må sees med egne øyne i det virkelige liv. Et foto kan vise noe, men det yter ikke krybben rettferdighet.

En julekrybbe er som en landsby i miniatyr og skal selvsagt forestille Betlehem. For å ta en rask innføring i hvordan den lages så legger man først grønn filt som skal forestille gress. Oppå dette kan man legge "grus" for å få det mer ekte. Og så plasserer man hus, dyr, stall og mennesker. Min julekrybbe har bondekoner som selger egg, fiskere som tilbyr fangsten sin, gjetere med flokken sin, grønnsakshandlere, vise menn, gressende kuer m.m. i tillegg til Josef, Maria og Jesusbarnet. For ikke å glemme elektrisk vindmølle og brønn med rennende vann... Eller hva med en baker eller skomaker? Det er i grunnen bare din egen fantasi og lommebok som begrenser det hele. Hver november og desember er butikkene proppfulle av alle nødvendigheter for å lage en anstendig krybbe og figurene kan fåes i alt fra plast til det fineste porselen og i alle mulige størrelser. Dette er virkelig storindustri. Julekrybber til allmenn beskuelse finnes i de fleste kirker. Den første julekrybben som man vet om er laget rundt 1290 og de gjenværende statuene kan man se i museet til Basilica di Santa Maria Maggiore i Roma.

Julekrybbene er forskjellig i utførelse alt ettersom hvor man befinner seg i landet. I Genova bruker man f.eks gjetere som er laget av tre mens i Napoli bruker man terrakotta, i regionen Puglia bruker man pappmasjé for å lage krybben og på Sicilia vil man finne innslag av typiske sicilianske produkter som kvister av appelsintre hvor man fester blant annet koraller, perlemor og alabast.

Ellers så finner man få nisser som julepynt innendørs her nede. Og det er kjemisk fritt for stearinlys i private hjem. En italiener forbinder stort sett stearinlys med kirke og gravsteder, ikke med noe hjemmekoselig. Og skulle jeg finne på å tenne stearinlys hjemme hos meg selv så vil jeg nok bli sett på som litt morbid. (Så jeg er for øyeblikket "smugbrenner" av stearinlys...) Skal man kjøpe stearinlys her nede så går man ikke på supermarkedet og kjøper seg en 10-pakning (eller i noen tilfeller 50-pakning) på tilbud. Her selges stearinlysene ett og ett...... Og kjøper man 10 enkle stearinlys så gjør det et stort innhugg i lommeboken.  Når jeg tenker meg om så har forresten ikke det største supermarkedet her stearinlys i sitt sortiment i det hele tatt. Eneste mulighet for å få tak i sånt er å ta seg en tur på Ikea...

7-armede lysestaker og adventstjerner med lys i til å henge i vinduet er også mangelvare her nede. Går man tur i nabolaget mitt en kveldsstund finner man hundrevis av blinkende lysslynger rundt altaner eller gjerder eventuelt julenisser som klatrer i blinkende lys-stiger og så finner man ett eneste vindu med adventstjerne som avslører at her bor det en nordmann. Hvis jeg skal riktig slå meg løs så kan det jo være at jeg også lager smårutede vinduer med sprayboks-snø...

Tror forresten at jeg i kveld etter at huset er ferdigpyntet skal ta meg en tur bort på piazzaen for å se om lysene i "julegatestjernene" som har hengt oppe siden desember i fjor nå er blitt tent...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar