mandag 13. desember 2010

Santa Lucia

I dag er det 13 desember, hvilket vil si Santa Lucia. En nordmann forbinder dette med små jenter som med hvit kappe og lys i håret går rundt og deler ut lussekatter mens de synger Luciasangen. For oss er denne sangen knyttet til høytid, mens en italiener som hører sangen i denne settingen vil nok stusse litt over at vi oppe i skandinavia går rundt og synger nettopp denne sangen. Det er nemlig ikke noen religiøs sang som vi kanskje tror, ei heller har det noe med lysfest å gjøre. Det er rett og slett en av de mange napolitanske sangene som har blitt populær verden rundt og så har man satt ny tekst til melodien. For dem som er glad i denne lysfestsangen vil det gjerne bli en skuffelse å høre at i den originale napolitanske versjonen er det en fisker som synger om utsikten til den vakre "Borgo Santa Lucia" (et område i Napolibukten) sett fra båten sin. Altså veldig fjernt fra vår lysfest. Sangen har blitt oversatt til mange språk og sunget av mange kjente sangere, deriblant Elvis som spilte den inn på plate i 1965.

Santa Lucia er en religiøs skytshelgen og feiringen kan foregå på flere måter. Her i Italia er det litt forskjellige tradisjoner knyttet til denne dagen, alt etter hvilken region man bor i. I noen områder i nord rundt Venezia er dagen en av de beste desemberdagene for barn fordi Santa Lucia sammen med eselet sitt og kjørekaren Castaldo kommer med gaver til dem. Om kvelden den 12 desember setter familiene ut høy til eselet, en kopp kaffe til Santa Lucia og et stykke brød til Castaldo. (Hva som settes ut varierer litt fra region til region. Noen steder setter man ut et glass rødvin, appelsiner og kjeks i stedet for det tidligere nevnte "måltidet".) Om natten kommer så Santa Lucia med sine følgesvenner og spiser og drikker det som er satt ut til dem og som takk legger de igjen gaver. De kommer i skjul så ingen barn får se dem og man sier til barna at hvis de er altfor nysgjerrige så blinder hun dem ved å kaste aske i øynene på dem.

Noen steder skriver barn ønskeliste til Santa Lucia på samme måten som norske barn skriver ønskeliste til julenissen. Listen henges gjerne opp i et vindu eller på en altandør og så legger man ut høy til eselet.

I tidligere tider ble det i Roma holdt et marked hvor det ble solgt dyr og ellers andre varer denne dagen og fremdeles i dag blir det satt opp markedsboder langs hovedgatene. Det fins også en Santa Lucia prosesjon som går fra det som tidligere var Santa Lucia kirken og ender opp Basilica di San Barnaba hvor det så holdes en messe kl. 1800. Messen innledes i stummende mørke og lysene blir ikke tent før Santa Lucia ankommer og hun bærer da med seg et stearinlys.

Santa Lucia regnes som beskytter av øynene, de blinde, optikere, elektrikere og steinhuggere og ved øyesykdommer ber man til henne om hjelp til å bli frisk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar