torsdag 6. januar 2011

La Befana 6 januar

Idag har alle italienske barn våknet opp til en "julestrømpe" som er fylt med sjokolade. 6. januar markerer slutten på julen i Italia. Og da kommer "La Befana", en gammel kone som (ikke ulikt en heks) rir på et kosteskaft. La Befana gir små gaver og sjokolade til de barna som har oppført seg pent i løpet av fjoråret, mens de som ikke har oppført seg fullt så pent finner kull i strømpen. Dette kullet er (selvsagt) svart sukkertøy.

I følge gammel overtro var La Befana en gammel kone som fikk besøk av de tre vise menn som hadde gått seg vill på veien til Betlehem. De stoppet ved huset hennes for å spørre om veien, noe hun ikke kunne hjelpe dem med. Hun gav dem husly for natten og da de neste dag reiste videre inviterte de henne med for å finne Jesusbarnet. Hun avslo, men angret seg da de var reist videre. Hun prøvde å finne dem, men til ingen nytte. Og fremdeles så går altså La Befana rundt og leter etter Jesus og de tre vise menn.... Og mens hun fortsetter letingen sin så gir hun gaver, sjokolade og frukt til de snille barna mens de slemme må nøye seg med kull, løk og hvitløk..... De fleste italienske barn får i tillegg til godteriet også et lite stykke kull i strømpen siden de til tider har "glemt" å oppføre seg pent det foregående året.

La Befana feires i hele Italia, hun har blitt et slags nasjonalt symbol. Man regner at hjemstedet til La Befana er et sted i regionen Le Marche som heter Urbania. Her holdes det hvert år en festival til "ære" for La Befana. Postkontoret i byen har også en egen postkasse for brev som er adressert til henne. Så her i landet skriver man ønskelister til Befana på lik linje med at norske barn skriver brev til Julenissen. I tillegg til festivalen i Urbania holdes det også et stort julemarked på Piazza Navona i Roma mellom julaften og dagen i dag. Her kan man kjøpe "sukkertøyskull" og annet godteri til å putte i strømpene til barna.

Dette er også dagen da de voksne pakker bort alt som har med julen å gjøre. Juletreet pakkes bort til neste år (de fleste italienere har plasttre....), julekrybben demonteres og legges bort og lysene slukkes i alle blinkende stjerner, lysslynger eller klatrende nisser som henger utenfor husene. Det som imidlertid blir hengende i månedsvis er julegatene. Det tar lang tid før de slukkes og enda lengre tid før de tas ned og pakkes bort. Så her varer julen faktisk helt til påske......

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar