fredag 11. mars 2011

Med Fido som pynt på ytterjakken...

Litt makaber overskrift kanskje, men like fullt en sannhet. Derfor handler dagens innlegg ikke hverken om vin, mat, sol eller sommer, men noe som det er viktig å være klar over når man handler klær.

Ifølge italiensk tv idag så kan det være mange som har klær med pelskrage laget av pelsen til Fido - uten at de er klar over det selv... Dette gjelder ikke bare italienere (selvom de er storforbrukere av slike klær), men store deler av verden og jeg skal prøve å forklare hvordan det hele går til.

I Kina har de ikke samme forhold til hund som kjæledyr slik som i veldig mange andre land og dermed så har de ingen betenkeligheter med å utnytte disse dyrene for egen økonomisk gevinst. Det fins egne "hundepelsfarmer" på samme måte som vi vet at det finnes andre typer pelsdyrfarmer i andre land. Men jeg må si at det er lenge siden jeg har sett noe så grotesk som disse farmene i Kina. Her var hundene stengt inne i gitterbur som var stablet både i høyden og bredden og det var flere hundre av dem på størrelse med det jeg ville kalle kaninbur. Her ville selv den minste "veskehund" ha problemer med å stå oppreist. Så disse stakkars dyrene lå strak ut i gitterboksen sin uten mulighet til å snu seg eller reise seg opp og man så jo ikke noe til hverken mat eller vann noe sted. Hundene var ekstremt skitne og ustelte og antakelig heller ikke særlig friske. Dette er virkelig dyremishandling på sitt groveste.

Uten at jeg orker å gå for mye i detalj her, så blir altså hundene brukt til å lage diverse pelsverk, så som pelsbesetning på ytterjakker - rundt hette, krage eller på ermene eller eventuelt på hansker eller andre ting - f.eks sjal. Disse plaggene blir eksportert fra Kina til store deler av verden. Kina er etter det jeg forstod eneeksportør av slike varer til Europa og USA og plaggene blir ikke merket med "made in China"  (eller People's Republic of China); de merkes med "made in Italy" eller Tyskland, Norge, Sverige etc etc. Alt etter hva som passer best.... I tillegg så blir det heller ikke oppgitt på merkelappen i klærne at det er ekte pels, det seiler som oftest under falskt flagg og blir markedsført som fuskepels. Alle disse tingene bare for at vi som forbrukere skal bli lurt til å tro at vi kjøper noe "moralsk riktig". For vi som forbrukere tviler vel ikke på merkingen i plaggene, gjør vi vel??

Mange av disse varene kommer til Europa (og USA) illegalt, og selges like greit i kjente butikkjeder som i mørke smug... Her i Italia har de fleste byer utendørsmarked minst en gang i uken og jeg regner med at her havner mye av dette som importeres illegalt. Men selv om du bor i Norge og handler i såkalte velrenommerte butikker så kan du likevel risikere at det er Fido som har måtte lide for at du skulle få den pelskanten på ytterjakken din.

Jeg vet ihvertfall at jeg fra nå av skal styre unna alle klær med pels på - uansett hvor fin klærne måtte være...

1 kommentar:

Anonym sa...

Huff. Utrolig hva man gjør for å tjene penger.

Legg inn en kommentar