søndag 1. mai 2011

Spør aldri en italiener om det er varmt eller kaldt ute!

Jeg har funnet ut at nordmenn og italienere har forskjellig oppfattelse av temperatur. (Man gjør de rareste oppdagelser når man bor i utlandet...) Det er sikkert ikke den største oppdagelsen jeg kunne ha gjort, men det er en av de små tingene som gjør deg oppmerksom på at folk generelt er et produkt av det miljøet (og klimaet) samt kulturen de bor i.

Jeg har igrunnen vært klar over dette en stund, men i dag gikk det for fullt opp for meg at nordmenn og italienere er forskjellige også på dette området og at det egentlig ikke hjelper deg noe særlig å spørre en italiener om det er varmt - eller kaldt - ute.

Jeg skulle på tur med hunden min idag og spurte samboeren min som kom inn døren da jeg skulle gå ut om det var varmt ute. Nja, svarte han litt sånn tvetydig og da regnet jeg selvsagt med at det ikke var særlig varmt slik at jeg for sikkerhets skyld tok på meg en ekstra jakke før jeg gikk. Jeg forventet altså at turen min skulle bli en litt sånn småhutrende utgave. (Får man i Norge som svar at det ikke er så varmt ute så venter det deg gjerne en litt sur vind som trenger gjennom klærne.) Og så da jeg kom ut av utgangsdøren i blokken hvor jeg bor så var det nesten som varmen slo mot meg... Først ble jeg litt irritert fordi jeg var blitt "lurt", men det endte med at jeg gikk hele turen og funderte over hvor forskjellig oppfatning man har av ting. Og dette er ting som da tydeligvis ligger i "ryggmargen" på folk. Det er ikke noe man sier for å lure andre, man svarer bare ut fra sin egen oppfattelse av temaet .

Når jeg tenker meg om så går jo dette selvsagt også andre veien slik at jeg selv mange ganger har "lurt" min italienske samboer. Han spør meg gjerne om morgenen når jeg kommer inn etter luftetur med hunden om hvordan været er. Og som den nordmann jeg er så svarer jeg gjerne at det er varmt fordi jeg har gått i t-skjorte i ca 18 grader og hatt en aldeles nydelig morgentur. Hvilket resulterer i at min t-skjortekledde samboer kommer hjem til lunsj og påstår at jeg prøver å ta livet av ham ved å påføre ham lungebetennelse fordi jeg da med vilje har sendt ham ut i "kulden" med altfor lite klær...

Så jeg har bestemt meg for at fra idag av skal jeg ikke spørre om det er varmt eller kaldt. Jeg løser heller problemet ved å spørre etter eksakt hvor mange grader det er. Slik kan jeg avgjøre selv om det er varmt eller kaldt ifølge mitt "viking-termometer"!

2 kommentarer:

NBTR sa...

morsomt :)
Med fra rundt 5* til rundt 18* er det godt og varmt her i Norge, hvis du spør en hvilken som helst nordmann. T-sjorter og shorts er standard, og det eneste som kan legges til er noe mot regnet :p.
Så hvordan er været der nede? 20*? Er vel mye deiligere en morgenene her... Men kanskje litt FOR varmt om ettermiddagene?
Er det rart å være hjemmefra når 17-mai og slikt nærmer seg? Og å gå glipp av fulle russ på alle gatehjørner? :p

A Foreigner in Italy sa...

Vi har faktisk hatt opptil 30 grader. Våren er i grunnen fineste tiden her. August kan bli litt i varmeste laget. Jeg stortrives og kan ikke si at jeg savner 17-mai noe særlig...

Legg inn en kommentar