torsdag 23. juni 2011

Hjemmelaget pasta

Pasta fatta in casa, altså hjemmelaget pasta er det som smaker absolutt best og hvorfor ikke imponere familie eller gjester med hjemmelaget tagliatelle med en ekte bolognesesaus? Jeg garanterer at kjøpepasta ikke er like festlig lengre hvis du først har fått smaken på "the real thing". Så her kommer altså fremgangsmåten for hvordan du lager skikkelig pasta.

Til 4 middels store porsjoner trenger du 200 gram pastamel (Tipo 0 eller 00). Dette finner du vanligvis i store supermarkeder. Hvis ikke må du nok i en spesialforretning. 2 egg (man beregner 1 egg pr. 100 gram mel så det er ikke noe problem å lage større porsjoner med pasta.)

Tøm melet i en haug på bakebordet og lag en fordypning i midten til eggene og eventuelt en liten klype salt. Med en gaffel (en ekte italiener bruker pekefingeren...) blander du sammen eggene og melet ved å røre fra midten i større og større sirkler utover helt til alt er blandet. Deretter går du løs på deigen med alt du har av energi; den skal eltes, knas og slåes flat med knyttnevene. Bruk det du har av krefter. Dette tar ca 15-20 minutter. Deretter lager du en ball av deigen som du pakker inn i et melet bakehåndkle og lar heve i ca 30 minutter.

Dryss litt mel på bakebordet og på et kjevle. Lag deigen litt større i omkrets ved å flate den ut på bordet. Så kjevler du deigen fint ut slik at det blir en stor runding. Når den har blitt så stor at du ikke kan kjevle den mer ut uten å ødelegge den ruller du den forsiktig rundt kjevlet slik at du kan løfte den forsiktig opp og snu den med undersiden opp.(Det er nå det er lurt med et ganske langt og tynt kjevle...) La den ligge slik og tørke under et håndkle i ca 10 minutter. Deretter kan du rulle den forsiktig sammen til en lang rull, den skal ikke rulles stramt. Så skjærer du deigen i passe strimler ved hjelp av en skarp kniv med langt blad. Når du er ferdig med det så brer du tagliatellen utover et melet kjøkkenhåndkle og dekker med et annet håndkle og så skal pastaen tørke i et par timer. Tørketiden varierer etter luftfuktigheten så her må du vurdere selv om pastaen er tørr nok etter 2 timer.

Når pastaen skal kokes så må du være oppmerksom på at slik hjemmelaget pasta trenger kortere koketid enn den ferdigkjøpte,og koketiden varierer også etter hvor tørr pastaen er blitt, så følg godt med når du har lagt pastaen i gryten.

Når pastaen er ferdigkokt fordeler du den i 4 dype tallerkener og heller over bolognesesausen som du har laget mens pastaen har tørket....(Klikker du på linken kommer du til innlegget om regionen Emilia-Romagna og der finner du oppskrift på bolognesesaus.)

Et lite PS. Du trenger ikke være altfor nøye med at pastastrimlene skal være på millimeteren like, noe av sjarmen med den hjemmelagete pastaen er nettopp at den ser litt "rustikk" ut.

PPS. Hvis du syns det ser ut som du har laget altfor mye pasta for ett enkelt måltid, så kan deler av den ferdigtørkede pastaen holde seg et par dager i kjøleskapet innpakket i plast. Da har du pasta til en rask middag en annen dag... Den kan også fryses. Det er bare å putte den i plast og legge øverst i fryseren slik at den ikke blir knust av annen mat.

Klikk for å lære å spise pasta som en italiener

2 kommentarer:

demie sa...

jeg har dessverre måte kutte pasta fra kostholdet mitt : ( savner det masse!

A Foreigner in Italy sa...

Bra du ikke er italiener da, for en italiener hadde antakelig ikke overlevd uten den daglige dosen pasta.... ;-))

Legg inn en kommentar