tirsdag 19. juli 2011

Langt liv = Middelhavsdietten?

Image: Grant Cochrane / FreeDigitalPhotos.net
En del mennesker i Italia lever veldig lenge - til de blir fryktelig gamle. Det fins sågar et sted på Sardinia hvor de visstnok er blant de lengstlevende i hele verden. Og forskere over hele verden syns jo det er interessant at folk lever lenge og lenger enn lengst så dette forskes det på opp og ned og i mente. Vi vil jo "alle" ha nøkkelen til evig liv, så hvis det er maten de spiser som gjør at de lever lenge så kaster vi oss alle på "Middelhavsbølgen" og spiser grønnsaker og salater og dynker maten vår i olivenolje for å være sikret å bli like gammel som Metusalem.

Nå har imidlertid italienske myndigheter kommet opp med svaret på hvorfor en del mennesker blir så gamle her i dette landet. Ja, en del av dem blir så gammel at de faktisk overlever seg selv.....

Og grunnen til hvorfor en del mennesker lever så lenge er enklere enn man skulle tro. Det er rett og slett slektninger av den nylig avdøde som "holder liv i" vedkommende. Om det er av ren grådighet eller om det er av den enkle grunn at de er så fattige at de ser seg "nødt" til å gjøre det vites altså ikke. Men på en eller annen måte klarer altså slektningene å holde skjult for myndighetene at vedkommende er både død og begravet for lang tid siden, kanskje flere år..... og slik sikrer de seg en regelmessig inntekt i form av pensjonen som far eller tante ikke lengre har bruk for....

Jeg regner da med at den avdøde er mer verdt i "live" enn som død. Kanskje etterlot ikke den døde noen arv i form av hus eller lignende som da kunne gjøres om i penger til de etterlatte og slik har altså noen "kloke hoder" funnet ut at man kunne tjene noen penger på å ikke melde fra til det italienske trygdevesenet om sin slektnings bortgang. Da har man i det minste en månedslønn.... (!?)

Dette var en sak på nyhetene her nede for ikke mange dagene siden. Det er faktisk etterforsket 440 personer i den forbindelse, så det er nok ikke bare i èn familie at denne briljante idéen har dukket opp. Jeg stiller meg ganske "hoderistende" til det hele. Det viser at oppfinnsomheten til italienerne er stor.... Enten den oppfinnsomheten kommer av grådighet eller av nødvendighet. Det fins nemlig hele 8 millioner fattige mennesker her i dette landet. (Hele befolkningen utgjør ca 60 millioner). Tenk deg, 8 millioner mennesker er nesten det doble av Norges befolkning. Og jeg kan ikke se at det kan være annet enn fattigdom som får mennesker til å gjøre slikt for man blir stort sett ikke rik av å være pensjonist i Italia, en gjennomsnitts pensjon ligger vel på ca 600 euro som er mindre enn 5000 norske kroner i måneden.

Men det som forundrer meg (det burde ikke forundre meg, men det gjør det...) er det faktum at man faktisk klarer å holde skjult at vedkommende er død. Han eller hun må jo faktisk begraves og da må det både prest og graver til, i tillegg til andre folk fra begravelsesbyrået etc. Ja, dere kan jo selv tenke dere alle personene/instansene som kan være involvert i et dødsfall. Og hvordan det er mulig at ingen av disse har ansvar for å underrette trygdekontoret om at pensjonen må stoppes er for meg en gåte. Men det viser ihvertfall èn ting og det er at det italienske samfunnet er ganske så uoversiktlig og at myndighetene har problemer med å holde orden i sakene. 

Med dette i mente lurer jeg på hvor mye man kan stole på internasjonale forskningsresultater som viser at italienerne lever lenge til tross for en til tider usunn livsstil. Kanskje Middelhavsdietten ikke er så virksom likevel....?

2 kommentarer:

Helen sa...

Dette var interessant lesing, ja du italienere er nok oppfinnsomme når det gjelder penger.

Legg bare merke til hvor "langt tilbake" de er i tid, hva betalingsautomater gjelder, masse butikker har det ikke engang.Tar kun imort CASH.

Ser bare på autostrada'n, når du kommer til bomstasjonen står de i laaaange køer for å betale cash, mens vi suser gjennom, da jeg bruker kreditt kortet til å betale, for der står ingen i kø !! Haha

Men, som du sier, det er nok for mye kaos i det "data systemet" deres - ikke har de oversikt over når bilen din blir solgt, vi fikk parkeringsbøter på en bil, vel 8 mnd etter at den var solgt, grunn:

- Ikke om omregistret på ny eier- ENNÅ...hæ...hvor lang tid trenger de egentlig for å gjøre noe sånt? Tjaa, nesten 1 år viste det seg.

Her i Norge er jo det gjort på et felles data, som jeg har skjønt. Tror de i Italia må ha mange systemer, som ihvertfall "Ikke snakker" - haha -

Men, det er jo sjarmernde gammeldags her (i Italia) - god dag ønskes deg.

Vi stikker ned til helgen, skal se på ett vistnok fantastisk opptog i Bolsena, som jeg gleder meg veldig til !

Ciao

A Foreigner in Italy sa...

Italia er vel egentlig et tveegget sverd. På den ene siden sjarmerende gammeldags som du sier, på den andre irriterende langsom og "tilbakestående". Som du sier - få betalingsautomater i butikker - og de minibankene som finnes i nærmeste omkrets er selvfølgelig tomme fordi alle som skal handle trenger cash.... Det går dessverre ikke an å være som Ole Brumm som sier ja takk, begge deler. Selv om det hadde vært veldig deilig å få det beste av to verdener... God tur til Italia!

Legg inn en kommentar