mandag 4. juli 2011

Norge sett med italienske øyne...


For en tid siden kjøpte jeg meg et italiensk interiørblad. Det som fanget interessen min var ikke et lekkert møbel, men simpelthen at det inneholdt en artikkel om Norge. Man må da sjekke hvordan det reklameres for Norge i utlandet.. Jeg hadde egentlig forventet å se bilder fra norske hjem (kanskje med Ikea-møbler?!), men det man fikk servert her var den norske livsstilen. - Og jeg oversetter bruddstykker fra artikkelen:


Nordmenn har et nesten religiøst forhold til naturen. Oslo og Bergen tømmes nesten fullstendig for folk hver eneste helg fordi tusenvis av mennesker tilbringer hvert ledige minutt langt borte fra byens ståk, i sine små bortgjemte hytter i de dype skoger, lengst mulig borte fra enhver form for sivilisasjon... Den typiske norske hytten er laget i tre og inneholder en stue, ett eller to soverom, et utendørs toalett, et vedskjul og et lite kjøkken. Og hytten varmes nesten utelukkende opp ved bruk av vedfyring. Oljelamper brukes til belysning sammen med stearinlys. Det er ikke pga økonomien at de lever så spartansk, men heller moralske og ideologiske grunner. 


Ellers nevnes maten vi spiser som da (selvsagt) er brunost, laks, vilt, spekemat, flatbrød og rømme med øl som drikke til maten....                


Klikk på bildene for å gjøre dem større

Dette ser jo veldig idyllisk ut... Nordmenn lever tydeligvis omgitt av kuer og griser samt en hane som passer på at alt går som det skal.... Og mor i huset har vasket opp og satt melkespannene til tørk i solveggen...


Jeg vet ikke hvordan det er med dere andre damer der hjemme i Norge, men jeg kan ikke si at jeg satt så ofte barbeint på tunet iført bunad mens jeg spilte fele...... Jeg har faktisk ikke hverken bunad eller fele når jeg tenker meg om.....


Å ha en hytte på et så isolert sted må være en italieners verste mareritt.... De fleste italienere jeg kjenner har store problemer med å være helt mutters alene i mer enn 5 minutter....  Jeg lurer forresten på hva man bruker hesten og vognen til? Å kjøre på Rimi og handle, kanskje??!!? 


Steking av lefser på en diger takke har heller ikke vært det jeg drev mest med da jeg bodde i Norge.....


Kanskje vi etter dette kan konkludere med at italienerne blir fôret med feile opplysninger om Norge? Jeg vet ihvertfall at om jeg hadde vært italiener og blitt fortalt at det er slik nordmenn lever så tror jeg at jeg hadde blitt uuuutroooolig skuffet om jeg kom til Norge på ferie..... Eller hva mener dere andre??
(Bilder og tekst er hentet fra artikkel i det italienske bladet Country&Country, No. 19, august 2010)

4 kommentarer:

frank sa...

Hehe, artig innlegg og perspektiv på nordmenn. Jakten på det eksotiske gir ofte en vinkling som ikke korresponderer med "virkeligheten". Noe å tenke på når man selv skriver om "de andre".

A Foreigner in Italy sa...

Jeg lurer litt på hvor vedkommende journalist hadde fått opplysninger og bilder fra... Samtidig så ser jeg jo at det er slik man "selger" Norge til turistene; det er natur og bunader og litt sær mat.... Men hvem går vel rundt i bunad og spiser rømmegrøt hele dagen...?

Men det er ikke alltid like lett å formidle et riktig inntrykk om "de andre". Håper imidlertid at jeg klarer meg bedre enn akkurat denne journalisten i så henseende ;-)

Helen sa...

Hahha - dette var herlig, morsomt lesestoff !!
Ja, de hyttene som nevnes der, er det vel fåtall igjen av i Norges land, det som vel er sannheten, de er like velutstyrte hytter som hjemmene, og fyres nok opp av elektrisitet - men, du vet alle uvitende nordmenn tror jeg Italia, BARE er fulla mafia....folk jeg ikke kjenner, som hører jeg bor deler av året her, spør alltid: Har dere merket noe til mafia'n`? Har dere innbrudd...osv...osv..

Joda, bildet er nok mye, mye mer nyansert - og det gjelder nok for ALLE land ;)

Media'n skaper sin egen verden...;)

Ciao bella - god dag ønskes deg!

A Foreigner in Italy sa...

Ja, media har nok mye av skylden for ensidig informasjon om mangt og mye....

Vi som da blogger om Italia får prøve å gi et så riktig bilde som mulig av hvordan ståa faktisk er.

Buona giornata til deg også :-)

Legg inn en kommentar