torsdag 18. august 2011

Ferragosto

  Bildet har jeg lånt her


15. august er fridag i Italia. Da er det nemlig Ferragosto - som forresten kan oversettes med noe sånt som august-ferie.  Det sies at det var Keiser Augustus som "oppfant" denne dagen her for å feire at det gikk mot slutten av innhøstingene og arbeiderne fikk seg dermed en fridag for å hente seg inn igjen etter alt det harde arbeidet på markene. I tillegg har dagen også status som "Maria Himmelfartsdag" så den feires faktisk både i katolske og ortodokse land, men i Italia er den altså bare kjent som Ferragosto.

Nå for tiden blir dagen ofte feiret på stranden siden de fleste italienere har sommerferie på dette tidspunktet - i det hele tatt så forbindes dagen med piknik-lunsj og avkjøling i sjøen. Mange steder arrangeres det leker på stranden i løpet av dagen og det hele rundes av med strandfest og dans om kvelden som så kulminerer i et heidundrenes fyrverkeri. En del steder vil du også støte på såkalte "middelalder-parader" med folk som er utkledd i flotte kostymer fra middelalderen. Det fins matfestivaler som inkluderer god og billig eller rett og slett gratis mat eller du kan finne musikkfestivaler. (Det fins en hel haug med fester i forbindelse med Ferragosto og dette er bare noen få eksempler).


Dette bildet har jeg lånt fra Wikipedia

I tidligere tider så var det vanlig med forskjellige hesteløp og arbeidsdyr som f.eks esler fikk fri i anledning dagen og ble pyntet med blomster. Noen av disse tradisjonene fins den dag i dag, som for eksempel hesteløpet i Siena som arrangeres den 16. august som en slags forlengelse av Ferragosto. Italienerne er i det hele tatt veldig flinke til å utnytte Ferragosto så ofte arrangeres det festivaler og liknende både i for- og etterkant av 15. august.

Dagen er en offentlig fridag og det vil altså si at mange steder vil være stengt. Store turistbyer som Firenze, Roma, Milano etc stenger ikke ned denne dagen, men mindre byer kan på denne tiden av året bli de reneste spøkelsesbyene fordi alle folk har dratt sin vei for å feire dagen. 

For min egen del så feires alltid kvelden med gebursdagsbesøk med altfor mye mat siden jeg har en svoger som fyller år den dagen. (Han har forresten Maria som mellomnavn, antakelig på grunn av dagen han er født på.... )

Formiddagen tilbragte jeg imidlertid under noe lignende som det på bildet her, ute av stand til å røre meg, men det er en annen historie som kommer senere....

6 kommentarer:

Annikens verden sa...

Det er artig å lese om andre lands feiring av høytidsdager. Kunne gjerne tenkt meg å oppleve en av festivalene i forbindelse med feiringen. 15 august er altså en dag vi bør oppleve i Italia. Skjønner at italienerne trekker til kysten på det tidspunktet, det kan bli utholdelig varm i den sørlige delen...

A Foreigner in Italy sa...

Idag var det 38 grader i Roma. Litt for varmt for min del. Det aller beste å gjøre slike dager er å duppe rundt i sjøen på en luftmadrass....

Men Ferragosto i Italia er altså en kjekk dag hvis man får oppsport et eller annet arrangement.

demie sa...

jeg blir so fascinert av de diverse tradisjoner i hvert land. det er mye som foregår også i Hellas 15. august. med toppen pilegrimsreise til øya Tinos, hvor det finnes en stor kirke dedikert til Panagia ( Maria ) .
du kan så mye om Italia. skulle gjerne kunne mer sånt om Norge egentlig... får lit dårlig samvittighet nå...

A Foreigner in Italy sa...

Jeg har feiret 15. august i Hellas mange ganger. Har også vært på Tinos. (Ikke den 15. august riktignok). Ble helt imponert over alle folkene som krøp på knærne den lange veien opp til kirken. Veldig fin øy forresten :-)

I Norge har vi vel ikke så mange spesielle feiringer (utenom 17.mai da) så du trenger ikke ha dårlig samvittighet ;-)

Helen sa...

Interessant innlegg dette her, vi pleier ikke være i Italia i august mnd, pga varmen..men, kapitulert denne gangen om kom ned 16 august...var så kjipt vær i Norge, at høsten liksom lurte på...og det kunne vi ikke ha noe av, mer sommer ville vi ha !

Det er det her, ja...puuuh det er varmt - men, akk så deilig å våkne opp HVER dag til sol, og atter sol -

God helg !

A Foreigner in Italy sa...

Hei Helen, jeg kunne faktisk tenkt meg litt kjipt vær akkurat nå... 42 klamme grader blir litt for mye for meg. Spesielt når man har hatt strålende sol hele tiden fra mai. Det er nok litt annerledes når dere tar turer hjemom og får litt gråvær innimellom....

God helg til deg og!

Legg inn en kommentar