søndag 27. november 2011

Polenta


Inspirert av bloggen Norwegian Food Illustrated (by an Italian) som trekker fram nordmenns (litt rare) matvaner, så har jeg tenkt å fortelle om en italiensk matrett som jeg hittil ikke har klart å oppvise særlig stor begeistring for. Og det jeg snakker om er polenta; denne grøten som veldig mange italienere elsker. Men som jeg ennå ikke har fått helt "taket" på.

Vi nordmenn har jo også våre "grøtvaner". Havregrøt til frokost, risengrynsgrøt med sukker og kanel om lørdagen og til jul og semulegrynsgrøt med sukker og kanel til hverdags og som semulepudding med rød saus til dessert er vel gjerne det vanligste. For ikke å glemme vår alles stolthet - rømmegrøten!

Og så kommer en "stakkars" nordmann til Italia og får servert polenta. Denne tykke, gule maisgrøten som husmoren har brukt minst en time på å forberede. Og da har hun stått pal over grytene og rørt i grøten stort sett hele tiden... før hun stolt setter den på bordet til sultne gjester. Det er bare det at som tilbehør får vi ikke det forventede. (Ihvertfall ikke det jeg forventer!) Jeg ser ikke hverken sukker eller kanel på bordet. Men jeg får derimot klasket en diger øse med tomatsaus m/kjøtt midt oppå grøten!! Og er det noe jeg ikke forbinder med grøt så må det være tomatsaus! Men den tanken ser ikke ut til å ha slått italienerne....

De spiser sin polenta med sopp og spekemat...eller med kjøtt og saus...Dette bildet samt bildet over er lånt fra Wikipediaeller den før nevnte tomatsausen - her også med revet parmesan på toppen.....Bildet er lånt fra Lo spicchio d'aglio


Mens jeg fremdeles sitter og lurer på: "Hvor er sukkeret og kanelen??"

En liten kuriositet til slutt. En historie jeg har lest et sted handler om et amerikansk ektepar som var på ferie i Italia og der besøkte de også en italiensk familie. Amerikanerne snakket ikke italiensk og det var også veldig begrenset hva italienerne kunne av engelsk så de brukte tegnspråk samt krydret det hele med det lille de kunne av de respektive språk.  Så ville tilfeldighetene det at den italienske husmoren serverte polenta til amerikanerne som på sin side lurte veldig på hva det var laget av. (Husk at det er laget av mais...)

De fikk signalisert spørsmålet til husmoren. Som på sitt veldig haltende engelsk kunne fortelle at : "It's.... (og der fikk hun problemer med oversettelsen for hva heter mais på engelsk....? ). Etter å ha famlet etter riktig ord en stund sier hun gledesstrålende: It's MICE !!!  (for de som ikke snakker noe særlig italiensk kan jeg fortelle at mais på italiensk og mice på engelsk uttales helt likt!!)


Vet ikke om de stakkars turistene orket å spise noe særlig etter dette....14 kommentarer:

Anonym sa...

Så er vi her igjen. Jeg ser bare noen røde små kryss, ingen bilder. Trenger bildene egne navn?

Forresten, havregrøt med tomatsaus må vel se! godt ut. :-)

Anonym sa...

Jeg har aldri hatt problemer med å se bildene på denne bloggen...

A Foreigner in Italy sa...

Hadde store problemer med å få lagt ut innlegget så det kan jo være noe "rusk i systemet". Skal forsøke etter beste evne å ordne det...

Helen sa...

Herlig story der på slutten :)
Ikke lett med språkbarrierer.....

Polenta, har jeg tilgode å spise, har ikke latt meg frister, fordi jeg også har syntes det er så rart det du får til...her siste var det chingale, sikkert i rødsaus..... ser det mye på menyen da vi passert grensen til Toscana forrige helg....

Ellers, er det fantastisk høstvær for tiden, kan ikke huske at det har vært så varmt og såå lenge fint vær tidligere årene....? Og dette er vel 5 høsten vi er her...:)

Ciao fra Bolsena

A Foreigner in Italy sa...

Du går ikke glipp av noe stort om du lar være å bestille polenta når du er ute og spiser. Jeg har kun fått det servert hjemme hos folk og da er det litt vanskelig å nekte å spise det.... Det går da ned på ett vis, men det er like "mektig" som rømmegrøt. Så man orker ikke så mye av det.

Høstværet er helt fantastisk for tiden. Vi hadde sånt vær både i 2008 og 2009, men fjoråret var litt kjøligere. Men det er utrolig med omtrent 20 grader nå når det snart er desember. Og jeg er strålende fornøyd med det... :-)

A Foreigner in Italy sa...

Håper forresten dere kan se bildene i innlegget nå.... Hvis ikke er jeg takknemlig for tilbakemelding igjen.

Anonym sa...

Jo, nå kan jeg se bildene. Det ser riktig fristende ut!

A Foreigner in Italy sa...

Ha ha!! Du kan jo prøve det på havregrøten da!!! Vil gjerne ha tilbakemelding etterpå... ;-)

Anonym sa...

Til Anonym som aldri har problemer med å se bildene på denne bloggen.
Du har nok ikke samme solide sikkerhetssystem som meg. Det er ikke alt jeg kan se på min PC! Reklamen på avisene sine nettsider for jeg aldri se!

Anonym sa...

Havregrøt med tomatsaus ser!! vel godt ut. Jeg har ikke tenkt å spise det! Nei, huffameg! :-)

Tove Cecilie Fasting sa...

Det er bare et ord som er dekkende når det gjelder grøt, all slags grøt, det være seg havregrøt, rømmegrøt eller polenta: HÆSLI!
Håper de ikke blir sure når du ikke spiser...

A Foreigner in Italy sa...

Ingen blir sure, for jeg spiser det faktisk! Men jeg er som sagt ikke så særlig begeistret. Så jeg spiser bare en liten porsjon...

Siden du tydeligvis ikke liker noen slags grøt så hadde det nok vært ren tortur for deg å få dette servert... ;-)

Anonym sa...

Hei! Oppdaget akkurat bloggen din - morsom!
Er selv bosatt i Liguria med min italiensk mann.

Herfra kan jeg anbefale Polenta med villsvin-ragù - molto buono (hvertfall en til to ganger i året, i sesongen..)
;)

A Foreigner in Italy sa...

Hei, kjekt du liker bloggen!

Tror ikke jeg kommer til å synes at Polenta er kjempegodt uansett hva man har som tilbehør ;-) For meg holder det med noen få munnfuller og deretter føler jeg meg mett i "flere dager"....

Legg inn en kommentar