fredag 9. desember 2011

IL PRESEPE (julekrybben)


For veldig mange italienere er "il presepe" (julekrybben) det aller viktigste symbolet i forbindelse med julen. Juletreet, som for oss nordmenn er så viktig, kommer liksom litt i bakgrunnen her i Italia. Selv om det rundt omkring både i det offentlige rom og hjemme hos folk pyntes med juletrær i alle slags farger og med blinkende lys og tilhørende "herligheter" så er det altså il presepe som gir italienerne den virkelige julestemningen.

Her har jeg sakset fra Wikipedia: En julekrybbe er en fremstilling av Jesu fødsel med figurer av Den hellige familie og ofte med et stort antall andre figurer.
Julekrybben viser vanligvis Jesus liggende i en krybbe, Josef og Maria i en stall (eller i en hule innrettet for dyr). Det er også en okse og et esel i stallen; de er riktignok ikke nevnt i den nytestamentlige skildring i Lukasevangeliet, men er avledet av Jesaja 1,3. Krybben har som regel også figurer av hyrder og sauer, engler og av betlehemsstjernenDe tre vise menn med deres kameler og tjenere blir vanligvis satt inn i krybben på De hellige tre kongers fest tretten dager etter juledag.
Julekrybber blir ofte innrettet på offentlige steder under juletiden, særlig i katolske land. Den julekrybben som settes opp på Petersplassen i Vatikanet, foran kirken, har figurer i naturtro størrelse." (Sitat slutt)

I går feiret man l'Immacolata concezione eller "Den ubesmittede unnfangelse" og dagen er til minne om at den hellige Anna fødte Maria uten synd. 

Jeg skrev et innlegg om denne feiringen i fjor og det kan du lese her.

Bildene her under er fra min egen julekrybbe...
Et lite "oversiktsbilde" av en del av krybben min med stallen samt noen andre innbyggere i Betlehem. Hele krybben måler litt over 1 meter i lengderetningen(Pizza?)baker

De tre vise menn og en kamel

Brønn med rennende vann -hvilket de mest sannsynlig ikke hadde for over 2000 år siden...

Det er ganske så forskjellig fra det en nordmann vanligvis pynter til jul med og jeg må innrømme at det "krasjer" litt med den snødekte nisselandsbyen min  (som du kan se ved å klikke på linken) - så disse tingene pynter jeg med i to forskjellige rom.... 

Ha en fin adventstid alle sammen!


PS.Håper det ikke går så lang tid før dere hører fra meg igjen. Har imidlertid en hund som i dag fikk sitt første epileptiske anfall, et såkalt "grand mal" og bare tiden vil vise hvordan dette vil påvirke min vanlige hverdag...

6 kommentarer:

rett og vrang sa...

Så vakker! Jeg for min del ønsker å komme meg vekk fra alle som tar meg for "gitt" - både på den ene og den andre måten. Jeg er så lei og litt trist også, så jeg hadde hatt godt av å dra vekk... kanskje noen så det...
Synnøveklemz

Tove Cecilie Fasting sa...

Så koselig! Og så herlig utrendy i forhold til all den stiiiilig julepynten man får presentert på diverse blogger nå i førjulstida. Jeg blir så lei av alt mulig som matcher og skal være god smak - og som ser så LIKT ut!!

A Foreigner in Italy sa...

Rett og vrang: Det er ikke så greit når man blir tatt for gitt og man føler man har blitt en del av "inventaret" i et hjem, eller at man føler at man går i ett med tapeten og ingen ser deg. Som du selv sier - du burde dra vekk. Avogtil så har folk rundt oss behov for en liten "vekker" for å oppdage at det ikke er riktig å ta andre folk for gitt. Bestill deg en liten ferietur, kjøp deg noe du ønsker deg eller ta deg en tur på et "spa". Plei deg selv litt! Hvis ikke andre setter pris på deg, så må du sette pris på deg selv! Ihvertfall inntil de andre oppdager at du faktisk er uunnværlig... :-)

A Foreigner in Italy sa...

Tove: Du har rett i at den er utrendy. Og jeg er helt enig med at man blir trøtt av at juletreet skal matche håndvesken og skoene til de som bor i huset - eller eventuelt tapeten eller sofaen.

Her i landet har "alle" julekrybbe, men alle er unike og det syns jeg er veldig greit.

Wilma cocker sa...

God bedring till voffen! Tror det finnes epilepsimedisin til hunder også. Sjekk med dyrlegen hvis du har en dugandes sånn en i nærheten.

A Foreigner in Italy sa...

Takk skal du ha. Vi venter på svar fra blodprøver for å få det bekreftet og i såfall så får vi epilepsimedisin. I øyeblikket har jeg fått beroligende midler til henne i tilfelle hun får flere anfall før prøvesvarene er klare. Men håper det ikke kommer flere for det var et skikkelig hardt anfall hun fikk og det tar nok tid før hun blir seg selv igjen...

Legg inn en kommentar