lørdag 31. desember 2011

Med ønske om et godt nyttår 2012

Italia (sammen med en del andre land ) har ikke hatt det altfor bra i 2011. På grunn av den velkjente eurokrisen har italienerne blitt nødt til å kutte i et fra før ganske så stramt budsjett. Men hvor kutter man egentlig når en vanlig månedslønn eller pensjon er på 600 euro (4800 kroner)?? Årets julehandel her i Italia har vært ganske så laber og folk har stort sett gått over til å kjøpe un pensierino (en liten oppmerksomhet). De italienske bankkortene har altså ikke gått seg varme i desember - slik man kan lese om at de norske har gjort... 

Familier har problemer med å betale regningene og å få lønningene til å vare hele måneden. Faktisk har det blitt slik at en del butikker (f.eks slakterbutikker) har begynt å lage sine egne pakker som inneholder kjøtt, pasta, saus o.l og som selges til en billig penge for å hjelpe de som har problemer med å skaffe seg mat. 

Næringsvirksomheter legges ned på grunn av la crisi (krisen). I løpet av ganske kort tid har min nærmeste aviskiosk og baker stengt. Plutselig en dag var det kommet opp et skilt som sa Stengt grunnet ferie. Det er bare det at nå - 3 måneder senere - så varer ferien ennå... Den lokale baren på piazzaen brant for en del måneder siden og har fremdeles ikke åpnet igjen. Tror egentlig ikke den noensinne kommer til å gjenåpne. Og når kjentfolk treffes så er samtaleemnet stort sett la crisi. Ikke så mye å rope hurra for med andre ord.

En liten notis i en av de italienske avisene avslører hvordan livet kan arte seg for en italiener i øyeblikket, samtidig som den gir et bra bilde på at medmenneskelighet ikke er en helt utdødd ting her i landet.

(Oversatt fra Corriere della Sera),

Pensjonist overrasket mens hun stjal fra en butikk, politiet arresterte henne først for så å invitere henne på lunsj.

Eierne av en matvarebutikk tok en pensjonist på fersk gjerning mens hun stjal kjøttvarer for 20 euro (160 kroner). Politiet ble tilkalt og de arresterte henne og tok henne med til politistasjonen hvor hun skamfull innrømmet ugjerningen.

Historien ender imidlertid ikke her. Etter å ha forklart seg om tyveriet fortalte hun også grunnen til at hun hadde gått til det skritt å stjele. Hun hadde ikke så mye som en eneste euro å handle for og ante ikke hvordan hun skulle klare seg frem til neste pensjonsutbetaling. Politiet ble rørt av historien hennes (antakelig på grunn av en viss julestemning...) og holdt en innsamling for henne på politistasjonen i tillegg til at de inviterte henne på lunsj.

Den pensjonerte kvinnen, som må svare for tyveriet i rettsalen, takket imidlertid rørt for den medmenneskelighet og omtanke som var blitt henne til del.

Dette er altså en aldri så liten situasjonsrapport fra 2011. Vi får krysse fingre for at 2012 kan bli et bedre år!


BUON ANNO FRA ITALIA3 kommentarer:

Lise B sa...

Som du vet dreier krisen seg her hjemme bare om vi får tak i smør. Det er vanskelig å forestille seg at man ikke har penger til mat i det hele tatt. Jeg håper virkelig at den økonomiske krisen ikke forverrer seg, men at det snur snart

A Foreigner in Italy sa...

Ja, når man bor i utlandet så ser man hvor heldig nordmenn er. Det er litt forskjell på smørkrise og "eurokrise".... Tror nok det blir noen harde tak før det snur. Men heldigvis så har vi ihvertfall blitt kvitt Berlusconi så da får vi håpe det går riktig vei!

Trollmora sa...

Vi satser på at 2012 blir et bedre år!
Takk for det gamle og et riktig godt nytt år! :)

Klem fra Trollmora!

Legg inn en kommentar