onsdag 4. januar 2012

Malocchio

.... eller sagt på norsk; det onde øyet. Dette er gammel folketro (eller overtro...) som handler om at det fins mennesker som kan kaste forbannelse over andre kun ved hjelp av blikket. Denne type overtro har faktisk overlevd i århundre og du kan støte på den i land som Italia, Hellas, Spania,Tyrkia, Russland og en del steder i Midtøsten (og sikkert andre steder som jeg ikke har nevnt eller vet om).

Den såkalte "forbannelsen" kan bestå av alt fra små uhell til litt større "katastrofer". Som beskyttelse mot disse kan man bære et kors som halssmykke eller man bruker diverse lykkeamuletter.


 Her i Italia bruker man ofte et horn som "beskyttelse".....
Bildet er lånt her


.....mens man i Hellas bruker det blå øyet.

Bildet er lånt fra Wikipedia


Eller man gjør denne håndbevegelsen for å slippe å bli gjenstand for det onde øyet.... (ofte rettes fingrene mot den som kaster forbannelsen over en, for liksom å sende "det onde" tilbake til avsender)

Dette bildet er lånt her


At denne overtroen er høyst levende fikk jeg bevis på en dag vi besøkte min svigermor. Min svoger hadde slitt med hodepine noen dager og ingen tabletter hadde hjulpet så da spurte han om ikke moren kunne "fare il malocchio" - som betyr å utføre et slags rituale for å verifisere om noen hadde gitt ham det onde øyet og i såfall få det til å forsvinne; hvilket vil si at hodepinen også skal bli borte..... 

Dette ritualet blir alltid utført av en av de eldste i familien, som oftest en bestemor - som mest sannsynlig har lært det av sin bestemor. Jeg har funnet en liten video på Youtube som viser hvordan det gjøres. Den kan du finne her.
(En amerikansk filmskaper har forresten laget en film om malocchio; kan vitenskapen bevise eller motbevise dette? Er overtroen fremdeles like levende i den nye generasjonen? Hvordan kurerer man malocchio? Eller aller helst - hvordan unngår man å få det?)

Enkelt fortalt tømmer man vann i en liten bolle og så gjøres korsets tegn utallige ganger mens man ber en katolsk bønn; deretter sies det fram en slags regle hvor den som utfører ritualet jager bort misunnelse (ja, misunnelse fra andre kan føre til at man får "malocchio"...) samt andre ting som f.eks at andre snakker stygt om en. Når dette ritualet er ferdig så dyppes en finger i olje og deretter dryppes fire dråper i vannet i form av et kors. Hvis disse dråpene deler seg i mange mindre dråper betyr det at det faktisk var malocchio; forblir dråpene uendret var det ikke det.

Deretter lar man bollen med vann og olje hvile noen timer slik at oljen får spredd seg over hele tallerkenen før det slås ut i vasken slik at det hele kan ende i havet hvor det da forsvinner og tar med seg (det eventuelle) malocchio.

Mens denne seansen utspant seg i min svigermors hus satt jeg og samboeren i stuen og de involverte parter satt på kjøkkenet.  Jeg - som er for en vantro å regne i slike saker - ser ytterst skeptisk på samboer mens jeg spør:

Hva i allverden er det de driver med der ute? Il malocchio??!?? 

Og samboer svarer: Ja, min bror har hodepine som ikke vil forsvinne.

Da tar man seg en hodepinetablett! sier jeg med ettertrykk. Min samboer bare ler av meg. Han skjønner at en vantro som meg ikke lar seg omvende... Da min svigermor og svoger kommer inn igjen i stuen så får svigermor referert min uttalelse og da ser hun på meg med et blikk man ville gitt en som var særdeles tungnem og sier enkelt; "men kjære deg, han har allerede tatt en haug med tabletter og de har ikke virket!"

Og da er det jo helt klart at det eneste som kan virke er å fare il malocchio. Så det så!

.......SUKK!!

6 kommentarer:

Storesøster sa...

Jamen, hvordan gikk det med hodepinen da?

A Foreigner in Italy sa...

Hodepinen forsvant nok etterhvert den, men om det skyldtes malocchio eller den siste hodepinetabletten som ble tatt like før hele denne seansen - se det er det ingen som vet.... Selv om jeg personlig mener det var tablettens fortjeneste at hodepinen forsvant...

Helen sa...

Artig dette her - ja, litt tro kan vel hjelpe, sammen med smertestillende piller..hehe

Buon Anno til deg o dine, la oss håpe på ett godt år for bella Italia ;)

Lise B sa...

Å, det er ikke bare i Italia at man benytter seg av litt magi. Søskenbarnet mitt hadde vorter på en finger, da gikk han til ho Ragna på Mo som bandt en rød ulltråd rundt, og så las (leste) hun over fingeren (hvilke bønner/besvergelser det var, vet jeg ikke). Men i alle fall, han ble kvitt vortene! Ragna på Mo kunne stemme blod også.

A Foreigner in Italy sa...

Utrolig hva som hjelper hvis man bare tror på det... ;-)

Anonym sa...

Hallo e ciao fra en annen norsk i Italia!

Jeg studerer kulturbundne sykdommer (altså 'illnesses' ikke 'diseases') og jeg kan love deg at malocchio er like reellt i mange kulturer som anorexia og ME er det i vestverden. Altså, besværene finnes 'de facto' og oppfattes tradisjonellt som at de kommer seg av bevisste eller ubevisste misunnelige eller 'onde' blikk, og de kureres med disse gamle ritualene - også 'de facto'.

Andre slike sykdommer er for eksempel 'susto' i Mellom-Amerika, 'amok' i Syd-Øst-Asia (ja, vi har ordet på norsk også!) eller 'gururumba' i Ny Guinea. Og, som nevnt 'anorexia' i Vesten - som kureres med en type magi som kalles 'psykoterapi'. :)

Legg inn en kommentar