onsdag 29. februar 2012

Kroken på døren?? (Samtidshistorie)

Det er ikke til å legge skjul på at det er dårlige tider i Italia for øyeblikket. Som jeg har nevnt tidligere så er det flere og flere av de små familie- eller enkeltmannsbedriftene som slukker lyset og stenger dørene for så å ikke åpne igjen - noensinne.  

Etter den søte kløe kommer den sure svie heter det så fint. Dessverre så er det stort sett bare folk som Berlusconi og hans likemenn som har fått kjenne den søte kløen mens det nå er den vanlige mannen i gaten som får kjenne på den sure svien. Og det til gagns. En allerede stram livreim må strammes inn ganske mange hakk og selv om teknokraten Monti nå gjør sitt beste for å rette opp alle feilskjærene til Berlusconi så er det ingen som vet hvordan resultatet blir tilslutt. I en diskusjon jeg nylig overhørte så ble det nevnt at man håpet at Hellas skulle gå konkurs og gå tilbake til Drakmer som myntenhet for da er det overveldende sannsynlig at Italia vil følge etter. Og akkurat nå så snakker folk stort sett om hvor mye bedre de hadde det i Italia da de fremdeles brukte Lire som betalingsmiddel. Om det stemmer vet jeg ikke, men faktum er at vi som bor her nede i søreuropa nok må lære oss å klare oss med lite en lang stund fremover. Less is more.... er det ikke det det heter??

Så nå gjelder det altså å ta fram glemte kunnskaper - eller kunnskaper som man egentlig ikke har, men bare har hørt om...For å overleve må man gå back to basic som det heter så greit på norsk... Snu på skillingen euroen og passe på at de pengene man bruker blir brukt på best mulig måte. Altså at man får valuta for pengene. Og det er her det faktisk har gått et lys opp for meg den siste tiden. (Litt treig i oppfattelsen, kanskje??) Jeg må innrømme at jeg har grublet ganske mye på hva man vi kan gjøre for å fortsette å bo her nede. For det er det jeg har lyst til. Og for å få det til er jeg villig til å ofre ganske mye. 

Jeg har sust litt rundt på nettet i det siste og har kommet over noen utenlandske blogger som handler om frugal (careful) living som altså er en livsstil der man (ofte helt frivillig) velger å leve et liv som innebærer at man kjøper og/eller omgir seg kun med ting man har bruk for. Det er altså helt i motsatt ende av "because-you're-worth-it-skalaen". Og det handler rett og slett om å bli en bevisst forbruker og spare der man kan samt at man gjerne prøver å bli selvforsynt med en del varer, som f.eks. frukt og grønnsaker (for de som har muligheten til en kjøkkenhage) i tillegg til at man lager hjemme på kjøkkenet mesteparten av det man har bruk for i husholdningen - det være seg vaskepulver, shampoer eller at man baker sitt eget brød og lager annen mat fra "scratch". Altså ingen hokus pokus her. Bare sunn fornuft. Men det er ting som man i dagens samfunn har lett for å glemme....tror jeg.

Jeg har i lengre tid hatt et ganske ambivalent og anstrengt forhold til dagens bruk-og-kast- samt shop-till-you-drop-samfunn og nå tror jeg tiden har kommet til å hoppe av karusellen. Nå har ikke jeg vært av de største shopperne i verden, men likevel... Et ordtak fra østen sier at Man kan bare sitte i èn stol av gangen.... så det tror jeg at jeg skal prøve å leve etter. Og forhåpentligvis spare både penger og miljø for unødig sløsing.

Og mens jeg er inne på emnet så kan jeg jo nevne at jeg idag faktisk har strikket meg en kjøkkenklut. Ikke noe revolusjonerende akkurat, men istedet for kanskje å strikke en genser som jeg bare "har lyst på" så har jeg strikket noe jeg har bruk for. Og forhåpentligvis vil den kluten vare lengre enn de man kjøper på supermarkedet så idag er jeg ganske så fornøyd med meg selv - tross alt. (Og strikkingen fortsetter....)
Så første steget - å bli klar over hva man må gjøre for å overleve i dagens Italia - er altså tilbakelagt. Nå gjenstår bare resten...  (Og det kommer helt sikkert oppdateringer herfra om hvordan det går)


8 kommentarer:

Storesøster sa...

Velkommen etter med kjøkkenklutene! Og ja, de er mye bedre enn de kjøpte, og varer mye lenger!Super måte å få brukt alt restegarnet.

A Foreigner in Italy sa...

Takk for det! Litt synd jeg ikke er en superstrikker som har en haug med restegarn for da hadde klutene vært "gratis"..

Lise B sa...

Jeg har etterhvert blitt veldig glad i Italia, ikke det fasjonable, men det landlige. Jeg må si jeg har tenkt på hvordan det går med undertøymannen i den lille byen vi har pleid å være. Han og kona selger undertøy i en bitteliten butikk, solhatter og badedrakter også. Det kan ikke ha vært veldig lukrativt, jeg er spent på om han er der nå, eller om vi kommer tilbake. Eller Bruno og Carmen som har restaurant i San Piero in Bagni, vil de overleve tro? Det var fordi de ikke kan engelsk, at jeg kom på at jeg skulle lære meg italiensk...
Frugal living har jeg ikke hørt om før, men jeg tenker stadig vekk over hva vi bruker. Jeg synder vel mest når det gjelder interiørblader. Og så synder jeg kanskje minst når det gjelder mat, her går det i restemat fra helga nesten hele uka. I dag forresten kokte jeg opp en stor kjele med bønner. Greit å ha som fastfood når man ikke gidder lage noe avansert etter jobb

A Foreigner in Italy sa...

Frugal living er jo egentlig bare den typen liv våre mødre eller bestemødre levde. De snudde og vendte på hver krone og reparerte klærne istedet for å kaste dem... Og nå er det visst på tide å ta tilbake en del av den kunnskapen.

Disse småbutikkene er nok ikke så lukrative og det er vel kun fordi det er en familiebedrift at det "går rundt" for veldig mange hadde nok ikke hatt råd til å betale lønning til en vanlig ansatt.

Håper det går bra med italiensken din!

rett og vrang sa...

Jeg føl(g)er med deg og hører og leser nyheter.Det ser ut til at det må en snuoperasjon til både her og der,så jeg er glad jeg veit hva det er å vokse opp under trange kår på 50- og 60-tallet.Det gjorde IKKE vondt!Klem til deg fra meg :-)))

A Foreigner in Italy sa...

Takk for det.

Stort sett så har man ikke vondt av å stramme inn livreimen. Og når pendelen har svingt for langt den ene veien så må vi hente oss inn igjen... Og som du sier, den snuoperasjonen trengs visst både her og der... Så nå må vi hente fram gamle (og sovende) kunnskaper, brette opp ermene og stå på!

Siri Rødstrømpe sa...

Så bra! Jeg skal følge med deg ;)... reiser forresten til Sicilia i Mai på en jobbreise med 4 skolebarn...det blir også spennende :)
Hilsen Siri

A Foreigner in Italy sa...

God tur til Sicilia. Det blir nok en bra tur. Og i Mai får du nok fint vær i tillegg til alt annet...

Jeg har allerede gjort en del endringer i "husholdet". Vaskemidler til både klær og allrengjøring lager jeg selv til en brøkdel av prisen man betaler i butikken og i tillegg er det mye mer miljøvennlig. Har strikket en haug med kluter og har dermed ikke behov for å kjøpe noen i butikken og har bestemt meg for at i mitt nye hus skal jeg ikke ha oppvaskmaskin. Da unngår jeg de sterke (og dyre) kjemikaliene som brukes til å vaske opp i samt at jeg sparer elektrisitet. Sikkert mye annet jeg kan gjøre også... tingene kommer sånn litt etter litt....

Legg inn en kommentar