onsdag 20. februar 2013

13 idèer til hvordan du kan øke forbruket av olivenolje....

At en italiener bruker mer olivenolje enn en nordmann er de fleste klar over. Men hvordan de klarer det vet man gjerne ikke. Her kommer en liten liste med tips og forslag til hvordan du kan øke forbruket ditt med ganske mange prosent...... 

1. Lag en soffritto - som brukes som base for en del matretter (pasta e fagioli) , supper, sauser, omeletter m.m.

2. En dæsj olivenolje over f.eks en grønnsakssuppe rett før servering gir ekstra god smak. (Og du har selvsagt brukt en soffritto for å lage suppen....)

3. Noen dråper olivenolje dryppet over en skive ristet brød som er gnidd med et fedd hvitløk - samt strødd med litt salt - og vips, du har en god og enkel bruschetta. Eller lag en panzanella

4. Lag f.eks stekte poteter. Her kan du virkelig få brukt mye olje.....

5. En overraskende god, liten dessert, mellommåltid - eller når du bare har lyst på noe godt..... Skrell og skjær en appelsin i skiver og dryss over salt (og eventuelt nymalt pepper). Drypp over olivenolje. Kan spises som den er eller du kan ha brød til som du dypper i oljen.
6. Spis gelato (iskrem) med olivenolje og salt.... Denne må jeg innrømme at jeg ikke har smakt ennå, men jeg tror jeg skal forsøke det når det har blitt litt varmere i været.

7. Erstatt smør med olje når du baker.

8. Olivenolje er en fantastisk øyensminkefjerner. Det er faktisk sant! Jeg har kastet min butikkjøpte sminkefjerner og bruker nå kun olivenolje. Fukt en bomullsdott med godt varmt vann og drypp på noen dråper olivenolje. Sminken sklir av uten at du trenger å gnikke og gnure. Skyll ansiktet med varmt vann etterpå.

9. Olivenoljen kan også brukes som "rensekrem".  Massèr hele ansiktet med noen dråper olivenolje. Ta gjerne ekstra olje på tørre partier. Etter noen minutters massasje vrir du opp en vaskeklut i veldig varmt vann og legger over ansiktet. La den ligge slik en stund og "dampe".  Gjenta dette når kluten har blitt kald. Etter noen minutter vrir du kluten opp igjen i varmt vann og vasker resten av oljen av ansiktet. Tørk med en ren klut. Etter dette burde huden din være fin og myk. Og du har mest sannsynlig ikke bruk for fuktighetskrem. Huden blir ikke - som kan kanskje skulle tro - fet.

10. En daglig skje med olivenolje i hundematen gir blank og fin pels til den firbente....

11. En dæsj olivenolje (eller mer) på et ark med tørkepapir blir en fin "tennbrikett" til peisen.

12. Har du en gammel og ikke så pen kjøkkenvask i stål kan den "poleres" med noen dråper olivenolje.

13. Lag "middelhavs-lapskaus".  Klikk her for å lese oppskrift

Det finnes helt sikkert flere idèer til hvordan man kan bruke olivenolje. Har du et tips så legg gjerne igjen en kommentar i feltet under. 


8 kommentarer:

gelle sa...

KJEMPEinteressant lesning for en som fusker i faget både når det gjelder blogging, liv i Italia og ikke minst drift av en olivenlund på ca 8500 kvadratmeter.
Jeg har tatt meg den frihet å lage en link på min blogg til din med den nesten sakrale tittel: Vin og brød.
No vil me fara til Puglia gelleh.blogspot.com

A Foreigner in Italy sa...

Bare kjekt at du legger ut link til bloggen min. Skal ta turen innom bloggen din. Alltid spennende å lese om andre i (nesten) samme båt ;-)

gelle sa...

.....eller i samme støvel.

A Foreigner in Italy sa...

;-))

Ingunn sa...

Hei! Så morsomt å finne flere italiabloggere! Og fine tips: olje og salt på appelsin har jeg hørt flere snakke om, men aldri smakt. Men NÅ skal det testes! ;-)

MJ sa...

Morsomme tips...må prøves!

Livar Dubland sa...

Når vi maler med oljebasert maling hender det rett så ofte at man får maling på både armer og ben. Smør inn med olje og gni. Malingen forsvinner lett som bare det. Og huden blir ikke irritert slik den blir av vanlige løsemidler.

A Foreigner in Italy sa...

Det var et supert tips! Både miljø- og hudvennlig....

Legg inn en kommentar