mandag 17. januar 2011

My big, fat, italian meal

Image: vitasamb2001 / FreeDigitalPhotos.net

Som en slags "forberedelse" til noe jeg har tenkt å skrive om senere så tenkte jeg det kunne være greit å klare opp i en del begreper man støter på når man leser en italiensk meny og som kan være nyttig å kunne slik at man ikke går i den klassiske fellen når man skal bestille et måltid på en italiensk restaurant. Hvilken felle det er skal jeg "avsløre" om litt....

Men først kan vi begynne med ANTIPASTO som er en type forrett som IKKE består av pasta. En antipasto er som oftest en tallerken med mange små "smakebiter", kanskje litt ost, skinke, salami, noen grønnsaker, en liten bruschetta og lignende. Dette varierer selvsagt etter hvilken type antipasto man bestiller, den kan fås med sjømat eller kjøtt eller rent vegetarisk alt etter ønske.

Så kommer vi til PRIMO PIATTO (første rett, eller bokstavelig talt første tallerken). Dette kan være forskjellige former for pasta, spaghetti, lasagna, tortellini, canneloni etc etc eller det kan f.eks være en tallerken risotto. Supper (minestrone) kan også gå under samlebegrepet primo piatto.

SECONDO PIATTO (andre rett, som også er hovedretten i måltidet) er en tallerken bestående av enten kjøtt eller fisk. Og det er her man går i fella når man bestiller på restaurant for hvis man bestiller en hovedrett som f.eks. "bistecca fiorentina" (den klassiske (enorme) biffen fra Firenze) så får man faktisk bare biffstykket og intet annet. Det er fullstendig strippet for sånt som poteter og grønnsaker. Og for en nordmann så kommer dette gjerne som en overraskelse. For å slippe dette så finner man den kolonnen på menyen hvor det står

CONTORNO (tilbehør/siderett). Der finner man alt fra poteter, via blomkål, erter og andre "enkle" grønnsaker til de litt mer forseggjorte siderettene som f.eks. peperonata ("stuet" paprika) eller gratinert spinat.

En INSALATA (salat) kan være så enkel eller så forseggjort som man måtte ønske og den spises gjerne etter hovedretten, eventuelt mellom første og andre rett, det er uhyre sjelden at den blir servert som tilbehør til hovedretten.

Så kan man jo lure på hvorfor italienerne "deler opp" middagen på denne måten og ikke gjør som oss nordmenn som spiser både potet, grønnsaker og salat sammen med hovedretten. Vel, grunnen er såre enkel. Italienerne vil ikke "sause" alt sammen. De skal ha rene smaker, hvilket vil si at de vil ha èn "smak" av gangen. Dermed "grupperer" de maten på denne måten. Hvem som har retten på sin side av italienere og nordmenn er ikke godt å si, men for en nordmann føles det litt tomt å spise et digert kjøttstykke helt alene, for deretter å kose seg med alle grønnsakene som egentlig skulle vært servert sammen med kjøttet (?!?)... Og for en italiener føles det rotete og nesten litt barbarisk å klaske sammen hele måltidet på en og samme tallerken, så her står vi altså langt fra hverandre i hva vi foretrekker...

Som avslutning på et måltid så bestiller man gjerne en DOLCE som rett og slett betyr "søtt", altså en kake som f.eks tiramisù, men man kan også gå for en dessert som f.eks. panna cotta (som betyr "kokt krem"). Om sommeren klarer man seg gjerne med litt FRUTTA som vannmelon eller en fruktsalat av friske frukter.

Helt til slutt (for du trodde vel ikke det var over ennå vel???) kommer den selvskrevne espressoen (ALDRI cappucino, det lærer man ganske fort for man orker ikke sette til livs en hel kopp cappuccino etter å ha spist seg gjennom et måltid som dette). Og til espressoen kan man ta seg et glass grappa eller eventuelt en likør som Limoncello.

Og etter alt dette så gjenstår det bare å betale regningen........ IL CONTO, PER FAVORE!!!!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar