torsdag 3. mars 2011

Minoritetsspråk i Italia

Hvilke språk snakkes det i Italia?? Nå har jeg jo allerede fastslått at hovedspråket selvsagt er italiensk, men i tillegg finnes det en del minoritetsspråk som er lovbeskyttet, hvilket vil si at staten er pålagt å beskytte språket og kulturen til disse minoritetene som ikke er et resultat av innvandring de senere år. Dette er minoriteter som har vært her i hundrevis av år.

Men hvor i Italia snakkes så disse minoritetsspråkene?? Og hvilke er de? Her har jeg laget en liste..... Klikk her for å se kart over Italia med inntegnete regioner.

1. Katalansk snakkes i Alghero som ligger nordvest på Sardinia. Her har det vært katalansk bosetting helt fra 1354.

2. Albansk snakkes av en liten del av befolkningen som bor i regionene langs østkysten av landet, helt fra Puglia som befinner seg i hælen på Italia og videre oppover - Basilicata, Molise og Abruzzo, samt Campania på vestkysten (med Napoli som hovedby) og Calabria som utgjør tåen på Italia, samt Sicilia. Denne minoritetsbefolkningen har vært her siden 1400-tallet.

3. Kroatisk. Det snakkes kroatisk i 3 kommuner i Molise som ligger på østkysten av Italia. Sannsynligvis på grunn av flyktninger fra Dalmatia som kom hit mellom det 15 og 16 århundre på grunn av den ottomanske invasjonen.

4. Gresk. Den gresktalende delen av befolkningen befinner seg i sør-Italia på to vidt forskjellige steder, i Puglia - nærmere bestemt Salento helt nederst i hælen på Italia og i Aspromonte, Calabria som er helt ytterst på tåen på Italia.

5. Friulisk er språket som snakkes av deler av befolkningen i regionen Friuli-Venezia Giulia som ligger nordøst i landet. Det er ca 350 000 som bruker dette språket og det har status som offisielt språk i regionen ved siden av italiensk og slovensk. Det brukes faktisk som undervisningsspråk i en del kommuner. 

6. Fransk. Dette snakkes i Valle D'Aosta, regionen med bare 120 000 innbyggere som ligger helt nordvest i Italia og grenser til Frankrike. Her er det to offisielle språk; italiensk og fransk. Det fins også noen fransktalende i regionen Piemonte som ligger sør for Valle D'Aosta. 

7. Francoprovençalsk. Vi befinner oss fremdeles i Valle D'Aosta, men francoprovençalsk snakkes også i noen dalstrøk rundt Torino (Piemonte) samt i 2 kommuner hjemmehørende i Puglia, man regner med at det er innbyggere fra Valle D'Aosta som rundt 1400-tallet har forflyttet seg hit.

8. Occitano eller oksitansk. Dette er et galloromansk språk (som ligner mer på fransk enn på italiensk) som snakkes i deler av sør-Frankrike samt i enkelte grenseområder i Spania og også i noen dalstrøk som befinner seg øst i Piemonte.

9. Ladino er et språk som trolig er beslektet med friulisk og snakkes i noen provinser i Dolomittene, eksempelvis Bolzano, Trento og Belluno.

10. Sardo/Sardisk er språket som snakkes på Sardinia. Dette spåket regnes som å være en av de best bevarte "variantene" av latin. Noe av grunnen til at det har vært lite endring i språket kommer av dårlig fremkommelighet på øyen samt ellers lite kontakt med "omverdenen" slik at de ikke har fått inn så mye nye impulser.

11. Slovensk. Helt nordøst i Italia, på grensen mellom regionen Friuli-Venezia Giulia og Kroatia/Slovenia snakkes det slovensk.

12. Tysk. Det snakkes tysk i en del områder i Alpene, blant annet i provinsen Aosta som ligger i regionen Valle D'Aosta hvor det ellers snakkes både fransk og italiensk, noen kommuner i Piemonte samt i provinsen Trento som ligger i regionen Trentino-Alto Adige som før første verdenskrig het Syd-Tyrol og tilhørte Østerrike.

Legger man til alle de forskjellige dialektene som fins i landet så kan man trygt si at språksituasjonen er en smule "uoversiktlig"....

1 kommentar:

Anonym sa...

Ganske utrolig at ett og samme land faktisk har 12(!) forskjellige lovbeskyttede språk. Lurer egentlig på om dette er vanlig i andre land også, det er jo ihvertfall ikke tilfelle i Skandinavia, så vidt jeg vet...

Legg inn en kommentar