tirsdag 12. februar 2013

Endelig livstegn fra Italia....

Jeg er her ennå - i tilfelle noen lurte. Har ikke forlatt Italia, men har hatt en laaaaang bloggpause....... Av mange grunner. Blant annet fordi det var mye å gjøre i forbindelse med flyttingen i fjor. Dernest fordi vi har fått en "produserende" hage. Vi har frukttrær som plommer, pærer, fersken, fiken og nespole. Plommetrærne produserte over 30 kg som ble til nydelig syltetøy. Fem gamle og store fikentrær produserte så mye fiken at jeg i tillegg til å lage syltetøy kunne proppe meg med så mye fersk fiken jeg bare orket - i hele tre måneder. Siste fiken ble faktisk plukket en av de siste dagene i november..... (Fiken er favorittfrukten min så jeg var som en unge i en godtebutikk....) Av den andre frukten ble det enda mer syltetøy.... Og hermetiske pærer....Og så har vi oliventrær. Hele 85 av dem.....Og de fleste av dem er urgamle - i tillegg til at de ikke har vært beskjært på mer enn 5 år, slik at det er mer som en urskog en en olivenlund. Hvilket gjorde innhøstingen til et mareritt! Det var vi heldigvis ikke klar over før vi startet  (jeg var ihvertfall ikke klar over det. Mulig italieneren hadde sine mistanker, men det holdt han klokelig munn om.....)  for hadde vi visst det vi vet nå så tror jeg ikke det hadde blitt så mye som en eneste liter med olivenolje på oss. Vi hadde antakelig gitt opp lenge før vi hadde begynt.... Men nå har jeg ihvertfall skjønt (eller rettere sagt - kjent på kroppen...) hvorfor olivenolje koster såpass mye når du kjøper den i butikken.100 kg oliven gir mellom 12-18 liter olje og det er faktisk ganske hardt arbeid å høste et tre. Ihvertfall på den måten vi gjorde det. Man kan bruke en elektrisk, vibrerende rake som "rister" olivenene ned. Men på grunn av våre "flokete" trær måtte vi gjøre det på "gamlemåten" hvilket vil si at man bruker enten en liten håndrake som man grer greinene med eller man kan bruke fingrene og gre olivenene av treet. Det siste er faktisk det enkleste, men du ender opp med hender som er så ru og sprukne at de ikke kan brukes til noe på ganske lang tid.... (det har jeg lært på den harde måten....)

Noen av trærne var så ufremkommelige at to personer (jeg + en hjelpsom kamerat av italieneren)  brukte 6 timer på å tømme ett eneste tre. Disse trærne gav riktignok 100 kg oliven hver, men likevel.... Med en sånn tidsbruk så sier det seg selv at dette tok tid. Veldig lang tid. Vi brukte faktisk over en hel måned på innhøstingen. Da var vi to personer som jobbet ca 10 timer nesten hver eneste dag - noen ganger var vi tre, men stort sett var vi bare to.

En søndag hadde hele svigerfamilien min lovet å komme og hjelpe. De dukket riktignok opp langt utpå ettermiddagen, men det harde arbeidet tok snart knekken på dem så etter rundt en time lå de langflat under oliventrærne med vondt i både rygg, armer og bein.... Og jeg kan jo egentlig forstå dem for hadde ikke jeg hatt personlig interesse i dette så hadde jeg neimen ikke orket å jobbe så mye og så hardt som jeg faktisk gjorde. Uansett, olje ble det tilslutt. Over 200 liter gulgrønn olje med en nydelig, frisk smak.  Som jeg har nevnt i et annet innlegg tidligere så er olivensmaking helt på høyde med vinsmaking og i følge min (utrente) nese så har vår olje en duft og smak som minner om nyslått gress og grønne epler. Den er uten konserveringsmidler, sprøytemidler etc etc og uten å ta munnen for full så kan jeg bare si at har man først smakt "hjemmelaget" olivenolje så går man ikke tilbake til butikkjøpt så sant man kan unngå det..... ( Her kan du lese mine tidligere innlegg om olivenolje del 1 og del 2 )

Men hva gjør man så med over 200 liter olivenolje? Vel, i tillegg til at svigerfamilien har fått en del liter så har vi også "betalt" hjelperen vår med olivenolje for her setter man faktisk større pris på å bli betalt i olje istedet for i rene penger... Og den resterende oljen tror jeg ikke det skal bli særlig vanskelig å bruke opp. I tillegg til det faktum at en italiener bruker ca 25 liter olivenolje i året så har jeg allerede funnet flere "nye" bruksmåter, men det skal jeg heller komme tilbake til en annen gang.

Dette er altså noe av det jeg har foretatt meg mens jeg har vært "borte", men flere oppdateringer følger.....
2 kommentarer:

Paul Olai-Olssen sa...

:o) Velkommen tilbake. Lite slår ferskpresset oliven helt opp i en blings nybakt brød, men 25 liter...

A Foreigner in Italy sa...

Takk for det :-) Enig i at nypresset olivenolje og nybakt brød er en uslåelig kombinasjon. Men en enkel bruschetta - ristet brød gnidd med hvitløk og dryppet med olivenolje + litt salt- er heller ikke å forakte.

Det er forresten utrolig hvor fort man klarer å bruke opp en liter olje, så 25 liter burde ikke være noe problem ;-))

Legg inn en kommentar