tirsdag 5. november 2013

Nel Sole

I 1967 møtte Albano Carrisi den noe yngre Romina Power (datter av den amerikanske skuespilleren Tyrone Power), under innspillingen av filmen "Nel Sole" som forøvrig også er navnet på en av sangene hans. De giftet seg i 1970 og var et av de mest populære parene innen italiensk popindustri i mange mange år. (De skilte seg i 1999). Her kan dere lese hva Wikipedia har å si om dem.

Og her under kan du høre nettopp sangen "Nel Sole".





Det lages ikke sånne sanger lengre.....

fredag 1. november 2013

Italienske dialekter



Dette innlegget er mest til glede for dem som har en spesiell interesse for språk/dialekter. Om du ikke liker dialekter liker du kanskje kaffe og/eller historie og da kan du ta en titt på dagens innlegg på Italia-tips bloggen. 


Enrico Brignano (skuespiller, komiker, programleder) tar oss med på en dialektrundtur i Italia. Og til de som snakker italiensk: Ikke fortvil om du ikke forstår hva han sier - det er faktisk ikke alt som er virkelige ord.... Det viktigste i dette innslaget er ikke ordene, men lyden av de forskjellige dialektene.

Det finnes jo adskillig flere dialekter enn det vi får høre her, så dette blir et slags "gjennomsnitt" av dialektene i forskjellige regioner. Noen av de nordligste dialektene har jeg ikke vært borti, men når jeg hører den som kommer fra Trentino Alto-Adige så ser jeg for meg disse italienerne som står på hver sin fjelltopp og roper til hverandre.... Jeg kan bekrefte at Lazio-regionen høres slik ut som på videoen ( i hvertfall her jeg bor i nærheten av Roma) og han tar også Pugliadialekten på kornet. Min svigermor som kommer derfra høres akkurat slik ut.... Marchedialekten tar han også fint. Da vi flyttet i nytt hus hadde vi hjelp av en elektriker fra Marche og jeg tror aldri jeg har vært så flau i hele mitt liv. Jeg forstod ikke et kvekk av hva han sa.... Og måtte spørre opp igjen minst 4 ganger for hver gang han sa noe til meg. I ren fortvilelse endte det med at jeg sa ja til omtrent alt han spurte om så det endte med at han monterte to vegglamper opp-ned...
Sicilia- og Campaniadialektene er "klassiske" dialekter som vel de fleste har hørt på film (type Gudfaren eller Gomorra for de som har sett disse filmene). Men nå er det tid for å sette seg tilbake og høre på hva Enrico Brignano har å si... Enjoy!





lørdag 26. oktober 2013

Utenlandsk (U)høflighet ?

Jeg antar at innehaveren av denne baren så seg lei på uhøflige kunder.....

Dette skiltet henger på døren til en italiensk bar (kafè) og for de som ikke skjønner språket kan jeg oversette.  (Direkte oversatt. )

- En kaffe         3 euro
- En kaffe, vær så snill     2 euro
- God dag, kan De lage meg en kaffe, vær så snill     1 euro

En litt morsom måte å få kunder til å være høflige på for jeg tror de fleste foretrekker å be pent istedet for å betale 3 ganger så mye som normalt for en kopp kaffe.

Men jeg som nordmann syns jo det er litt rart å se et sånt skilt her i landet hvor man strør om seg med per favore, grazie og prego og hvor man fremdeles tiltaler fremmede med "De".

Hvis jeg skulle bestilt en kaffe i den baren så er det uvisst om jeg ville ha måttet betale 1 eller 2 euro. For meg kommer det litt an på hvor travel jeg - og baren- er.... Jeg tar meg faktisk ikke tid til lange høflighetsfraser hvis baren er full eller jeg skal rekke et tog (men "vær så snill" har jeg alltid tid til....). I det tilfellet hadde kaffen kostet meg 2 euro. Men har jeg bedre tid og baren er tilnærmet tom så prøver jeg å være så høflig jeg kan og ville dermed sluppet med å betale kun 1 euro.

 Hvor mye ville du måtte ha betalt for en kaffe?

torsdag 24. oktober 2013

Middelhavslapskaus


Kilde


Jeg har fått en ny favoritt-middagsrett og i mangel av et bedre navn kaller jeg den for "middelhavslapskaus".  Varianter av denne lages nemlig i flere av landene rundt Middelhavet. Noen (som f.eks min svigermor) lager denne i kasserolle på komfyren, men jeg foretrekker å lage den i stekeovnen. Retten er det jeg kaller "idiotsikker". Klarer du å skrelle og kutte opp grønnsaker er du garantert å lykkes med denne. Som hovedrett holder den til 4 personer, mens den som forrett rekker til 6 personer. Den smaker faktisk best om du lager den klar noen timer før du skal servere den og så varmes opp igjen i en kasserolle på komfyren. (Men dette er ikke noe "must")

675 gram zucchini (squash)
450 gram poteter
1 stor eller 2 små paprika
2 fedd hvitløk - hakket (Originaloppskriften sier 3 fedd, men jeg syns det holder med 2.....)
1 løk skåret i skiver
1 boks hakkete tomater
1.5 dl olivenolje
1.5 dl varmt vann
1 ts tørket oregano
3 ss fersk bladpersille - hakket
Salt og pepper

Skrell zucchini og poteter. Zucchini'en skjæres i skiver og potetene i båter eller terninger. Paprikaen skjæres i firkantete stykker etter at du har vasket og renset den for frø samt den hvite innvendige hinnen. Alt blandes godt og legges i en ildfast, smurt form sammen med hvitløk og løk. Hell over tomater, olivenolje, varmt vann og oregano og bland godt sammen. Salte og pepre. Settes i ovnen på 190 grader. Etter en halv time tilsetter du hakket persille og eventuelt mer vann hvis det trengs. Jeg pleier å lage denne retten i en terrakottaform med lokk og da har jeg ikke behov for å tilsette ekstra vann. Stek videre slik at retten tilsammen står i ovnen i ca 1.5 timer. De siste 10-15 minuttene kan du skru ovnen opp til 200 grader slik at potetene blir brunet. Bruker du form med lokk kan du ta dette av de siste minuttene. Serveres med brød og oliven for de som ønsker det. Buon appetito.

mandag 23. september 2013

Italiensk hostemedisin...


Tenkte det kunne passe bra med et kjerringråd mot hoste nå som høsten har kommet og det nærmer seg vinter/influensasesong i Norge....

Da jeg i fjor vinter hadde en lang runde med bronkitt og dertilhørende hoste fikk jeg et råd av min svigermor en gang jeg var sluppet opp for hostesaft og apoteket var stengt. Hva gjør man da? Jo, da tager man en god klunk med rødvin og koker den opp sammen med noen skjeer sukker. Dette skal koke en stund slik at alkoholen fordamper og deretter kan man sette seg godt til rette i godstolen med en kopp med rykende varm vin (tilsett litt mandler og rosiner og vips så har du julegløgg....) Hosten forsvinner garantert. Og gjør den ikke det så har du jo en god unnskyldning for å ta deg enda et krus "hostesaft"....

I Norge blir nok dette temmelig dyr hostesaft. Her i Italia derimot kan det faktisk lønne seg når man kan få en liter vin for under 1 euro.....

En ting er ihvertfall sikkert. Denne hostesaften smaker mye bedre enn den du kjøper på apoteket! (Og når jeg tenker meg om så er det nesten litt synd at jeg ikke er syk nå.....)



SALUTE !

 Bildet er lånt herfra