mandag 16. mai 2011

Mitt beste måltid.

Må innrømme at nå står jeg fast... Jeg har tidligere spurt om forslag til hva jeg skal skrive om på bloggen og nå har jeg altså blitt bedt om å fortelle om mitt beste måltid her i Italia. Og det har resultert i 3 dager med grubling fra min side. Hvordan i alle dager skal jeg kunne velge meg ut et måltid som slår alle de andre ned i støvlene? Derfor tror jeg at jeg skal lage meg et slags favorittmåltid sammensatt av retter fra de beste måltidene jeg har spist her i Italia. Dessverre har jeg ikke så mange bilder å bidra med for jeg hadde aldri tenkt meg tidligere at jeg skulle spre på internett hva som har vært mitt ultimate måltid.... I tillegg så må jeg si at den ekte italienske maten er såpass rustikk at den ikke kommer helt til sin rett på bilder fordi her er ingen kunstferdig danderte tårn med poteter, grønnsaker eller kjøtt; heller ingen sauser som enten er svisjet lekkert over maten eller dryppet i ring rundt den for liksom å ramme inn det hele.

Den aller beste antipastoen jeg vet om er det en restaurant like i nærheten av her jeg bor som serverer.  Eierne har laget restaurant i underetasjen av villaen sin og her sitter man ute i en nydelig hage med fin utsikt mens man spiser maten som mor i huset har laget. Antipastoen som er min favoritt er den vegetariske utgaven med allverdens grønnsaker og oster.  Noen munnfuller med peperonata (som er varm/kokt paprikasalat), en bit artisjokk, litt ovnsstekt aubergin, et lite stykke pecorino-ost med et dryss av kanel samt en tomat-bruschetta er noe av det beste jeg vet.

Når vi snakker om en primo piatto, altså førsteretten i maratonmåltidet, så kunne nok alle pastarettene til min svigermor endt opp på listen min for her er det bare å velge blant lasagne, canneloni, ravioli med ricotta og spinat, pasta med bønner, pasta med "bieta" som vel best oversettes med "mangold", pasta med blomkål og brokkoli eller fettucine/tagliatelle med sopp og erter, men jeg tror faktisk at jeg skal la  min svogers risotto med gresskar gå av med seieren denne gangen. Det er en rett med en litt uvanlig, men utrolig god smak som spises mest i forbindelse med Halloween.


Lam og kylling med poteter og lambascioni, stekt i ovnen

Av mange grunner så er ikke jeg så fryktelig glad i hovedretter; blant annet fordi jeg pleier å være ganske så mett når vi er kommet så langt ut i måltidet. I tillegg så er jeg ingen stor fisk- eller kjøttelsker. Men, jeg må tilstå at min svigermors ovnsstekte kylling med stekte poteter og "lambascioni" (en vill-løk som vokser under jorden) er noe av det bedre jeg får. 


Nå har vi kommet så langt at vi kan snakke om desserter og da er det litt mer vanskelig å bestemme hva som skal gå av med seieren. Noe av det beste jeg får er tiramisù. Imidlertid må den være helt perfekt laget for hverken å være for mektig og kvalmende eller for tørr. Den aller, aller beste tiramisùen spiste jeg da jeg besøkte Roma for aller første gang på studietur i 2007. Dessverre så aner jeg ikke hva restauranten heter, så jeg tviler på at jeg noengang finner frem til den igjen. Men det er gjerne like greit, for det er ikke alltid at det blir like stor suksess når du skal prøve noe for andre gang. Ellers så må jeg innrømme at det aller beste til dessert er en stor skål med forskjellige typer oppskåret frukt, eksempelvis noen fantastiske ferske fiken man kan få tak i her, i tillegg til verdens beste fersken som kommer fra Sicilia. Hvis man da plusser på med en varm sommerkveld, utsikt over havet med bølger som slår mot stranden, et glass vin og samboeren min så har jeg det jeg trenger.... Og med det har vi altså kommet til veis ende.
Det er mulig noen blir skuffet når jeg ikke forteller om et fantastisk måltid med vin og indrefilet og utsikt fra en klippe i Sorrento eller på Capri, eller kanskje et herlig fiskemåltid på en strand i en bortgjemt landsby på Sardinia...
  

Sannheten er faktisk at på tross av restauranter som legger sjelen sin i å servere deg hjemmelaget mat så er det altså ingenting som slår maten til den italienske mamma!

Jeg skal imidlertid komme tilbake til dere med rapport hvis jeg i løpet av sommeren blir servert et uslåelig måltid.... Og da også med bilder av maten, "stemningen" og utsikten!

2 kommentarer:

Helen sa...

Ja, enig med deg, ikke lett å plukke ut ett italiensk måltid !! Alt er jo såååå godt her !!

Det morsomme er å se hvordan hele familien går på restaurant til lunsj på søndag, barn, foreldre og besteforeldre !

Lurer jo på hvilken by bor du i..?

Ciao

A Foreigner in Italy sa...

For meg ble det ihvertfall ganske vanskelig å bestemme meg for hva jeg liker best. Og det dukker stadig opp nye "utfordrere" til førsteplassen.

Jeg bor i en liten by midt mellom Roma og Napoli som du nok vil ha problemer med å finne på et kart...

;-)

Legg inn en kommentar