søndag 27. mars 2011

Kjøkkenet i Valle d'Aosta

Nå har altså turen kommet til å se på hva de spiser i Valle d'Aosta. Det at jeg tidligere bestemte meg for å finne ut hva som er den mest typiske primo piatto i hver enkelt av de 20 regionene har gitt meg endel aha-opplevelser i matveien. Og så også i dag. Jeg har nemlig funnet en region hvor pasta tradisjonelt ikke ble brukt. Og det er en sjeldenhet for ikke å si en unik ting i pastalandet Italia. Det betyr jo ikke at de aldri spiser pasta i denne delen av landet i våre dager, men man bruker altså ikke pasta i samme grad som i sør. I riktig gamle dager ble det heller ikke brukt ris. Men på grunn av tette bånd til naboregionen Piemonte hvor dette er mer vanlig, så snek altså denne matvaren seg med på repertoaret til husmoren i Valle d'Aosta.

Valle d'Aosta var tradisjonelt ganske isolert fra omverdenen og har måttet gjøre bruk stort sett av det de selv kunne dyrke i regionen, eksempelvis poteter, løk, kålrabi, rug, kastanjer, epler, pærer; det minner altså veldig mye om det vi bruker på kjøkkenet i nordlige deler av Europa.

Men når det gjelder primi piatti så er minestrone det mest typiske - uten tilsatt pasta. Og Seupa à la valpellinentze er en slags suppe laget av kål, tørt, mørkt brød i skiver og den lokale (hard)osten Fontina som blir brukt til omtrent alt. Løksuppe er også veldig vanlig og her kan jo regionens beliggenhet helt på grensen til Frankrike ha noe å si, siden løksuppe er noe vi helst forbinder med dette landet. I tillegg serveres La Poireau som er en purresuppe og La Faveau som er bønnesuppe. Den mest spesielle, men samtidig enkleste suppen jeg har funnet eksempel på er Seuppa d'âno eller Zuppa dell'asino som direkte oversatt betyr eselsuppe. Den lages på mørkt brød som skjæres i skiver hvorpå man heller sukret rødvin over.

Risotto har også blitt mer vanlig i regionen etter som tiden har gått og "risotto al vino" (risotto laget med vin istedet for vann eller kraft) eller ris med Fontina er noe du kan bli servert her.

Polenta spises i Valle d'Aosta som det også gjøres i store deler av landet, men siden dette er en "fjellregion" så serveres det en mye mer rik og fyldig utgave av polentaen enn det som er tilfelle lengre sør.

Som hovedrett kan man her få servert Boulli à la saumure som er en slags stuing av saltet kjøtt, pølser og poteter, eventuelt ørret servert med smør (og antakelig poteter)


Her kommer oppskriften på Seupa à la valpellinentze:

250 gr Fontina
250 gr spekeskinke skåret i tynne skiver
60 gr lardo (svinefett)
1 kålhode
1 løk
Smør
1 liter kjøttkraft
Tørt mørkt brød


Tilberedning: Legg den oppkuttede kålen sammen med 60 gr svinefett i en panne og la det småkoke/syde til du ser at kålen blir gyllen. Hvis du ikke har lyst å bruke fett kan du bruke olje eller smør, men svinefettet gir ekstra god smak. Brødet kan du putte i brødrister - eller i stekeovn i ca 10 min. slik at det blir sprøtt. Så dekker du en ildfast form med brød. Legg så på tynne skiver med spekeskinke og deretter et tynt lag med osten Fontina. Fortsett å legge lagvis helt til du har brukt opp alt. Avslutt med ost. Deretter legger du på smørklatter og så heller du over kraften slik at alt brødet blir dekket. Settes så i ovnen i 1 time på rundt 180-200 grader. Buon appetito!

Klikk for å finne ut hva de spiser i Emilia-Romagna
Friuli-Venezia Giulia
Puglia

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar